Bu kitap Türkiye'de çok tartışılacak

Bu kitap Türkiye'de çok tartışılacak

Atatürk sonrası İnönü iktidarı devleti yeniden şekillendirdi. İşte bugünlerde yaşanan değişim bunun işareti mi?

Prof. Dr. Mahir Kaynak ve Selman Kayabaşı’nın kaleme aldığı Sistemi Yeniden Kurgulamak isimli kitapta, tarihe ve gündeme ilişkin çarpıcı yorumlara yer verildi.

Yakın Plan yayınlarından çıkan kitap yakın tarihde yaşanan iktidar mücadelelerine ışık tutuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir makalesinin de yayınlandığı kitapta Gül’ün, “Devletimiz, Atatürk’ün devleti olmaktan ziyade, İsmet İnönü’nün takipçisi olmuştur” sözlerine özellikle vurgu yapılıyor.

İstihbarat ve Tarih notlarını ilk kez yayınlayan Mahir Kaynak ise Atatürk ve İnönü arasındaki iktidar kavgasının, bugün tekrar ortaya çıktığını ve devletin İnönü’nün devleti olmaktan yavaş yavaş vazgeçtiğini söylüyor. Selman Kayabaşı, Süleyman Demirel hakkında ortaya attığı “Demirel, darbeci ekibin içine sızdırılmış olabilir!” iddiasıyla gündeme ayrı bir bakış açısı getiriyor. İşte kitaptaki çarpıcı iddialar:

“Atatürk ile İnönü’nün birlikteliği özdeşlik olarak algılanır. Hâlbuki aralarındaki ilişki bir ittifak bile değil, sadece koalisyondur. Atatürk bu koalisyona mecburdu. Lozan’dan sonra verdiğimiz tavizleri bir gün geri alabileceğimizi düşünüyordu ve mutlu değildi. İnönü ise tamamen Avrupacı bir siyaset izliyor, bizi tarihi mirasımızdan uzaklaştırıyordu.”

“Atatürk, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nı, devleti ele geçiren İnönü’ye karşı kurdurmuştur. Bu bir demokrasi denemesi değil İnönü’nün karşısında Atatürk’ün tekrar güç kazanma isteğidir. Fakat ilk hamleyi İnönü kazanmış, partiyi kapatmıştır. Daha sonra Atatürk, İnönü’yü başbakanlıktan azletmiştir.”

“27 Mayıs 1960 askeri darbesi, Atatürkçülük adına Atatürk’e karşı yapılmış bir darbedir. Askerler darbeyi yapanlardır, darbeyi planlayan ise CHP ve İsmet Paşa’dır.”

Avrupa’nın Türkiye’deki etkisini kırmak için İnönü’yü tasfiye etmek istediler. Bülent Ecevit bu operasyonda başarılı oldu. Avrupa intikamını almakta gecikmedi. Turgut Özal’ı tasfiye etmek için bu kez ANAP’ta Mesut Yılmaz iktidar oldu, Özal misyonunu tarihten sildi.”

 

Etiketler :