Bu köprüden geçmek cesaret ister!

Bu köprüden geçmek cesaret ister!

Sakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Dereköy'de yayalar ve araç sürücüleri yolu kısaltmak için Sakarya Nehri üzerindeki asma köprüyü kullanıyor.

Köylüler, bir çok kişinin geçmeye cesaret edemediği asma köprüden korkusuzca geçiyor.

Karaya çelik halatla bağlanan, yüzeyi tahtalarla kaplı olan 22 yıllık asma köprüden geçmek cesaret istiyor. Köylüler 'sırat köprüsü' olarak niteledikleri asma köprüden her gün araçlarıyla ve yaya olarak geçiyor. Köyün eski muhtarı Mehmet Tufan, köprü olmadan önce nehri kayıklarla geçtiklerini belirterek, "Sakarya Nehri'ni 30 yıl kayıkla geçtik. Köylülerin katkılarıyla asma köprüyü yaptık. 22 yıldır bu köprüyü kullanıyoruz. Yetişkinler köprüden geçerken korkmuyor. Okula giden küçük yaştaki çocukları anne babaları geçiriyor. Büyük araçlar köprüyü kullanamıyor." dedi.

Asma köprünün yerine yeni bir köprü yapılmasını istediklerini ifade eden Tufan, köylerine en yakın köprünün 4 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getirdi. İki köprü arasındaki mesafenin 5 kilometre olması gerektiğinden dolayı yeni bir köprü yapılmadığını anlatan Tufan, şunları söyledi: "İki köprü arasının 5 kilometre olması gerektiğini söylüyorlar. Yeni köprüyü 1 kilometre mesafe yüzünden yaptıramıyoruz. Bu köprüyü kullanmazsak çok vakit kayboluyor. En yakın köprü 4 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü'nde, diğer bir köprüde 5 kilometre uzaklıktaki Alifuatpaşa beldesinde. En yakın köprü 4 kilometre uzakta. Okula giden çocuklar, aracı olmayan insanlar bu kadar yolu nasıl yürüsün? Teknoloji ilerledi. Yeni köprü istiyoruz. Çocuklar okula gidiyorlar. Köprüden geçerken korkuyorlar. Anne babaları geçiriyor."

Kısa bir süre önce köye yerleşen İsrafil Yüksel ise aracıyla işe gidip gelirken asma köprüyü kullandığını söyledi. Köprüyü kullanırken hiç korkmadığını anlatan Yüksel, "Yağışlı havalarda kimse köprüyü kullanmıyor. Tahta olduğu için kayma riski yüksek. O nedenle yolumuzu uzatıyoruz. Yağışlı havalarda suyun köprünün üzerinden dahi aktığı oluyor. O zaman yayalar için de riskli oluyor. Herkes yolunu uzatmak zorunda kalıyor." diye konuştu.

Etiketler :