"Bu sessizlik hayra alamet değil"

"Bu sessizlik hayra alamet değil"

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı ve Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, "İzmir ve civarını depreme hazırlamamız lazım" dedi.

Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, öğrencilere deprem bilinçlendirmesi semineri vermek için geldiği Manisa'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ege Bölgesinde deprem beklendiğini fakat zamanı konusunda tahmin yapmanın zor olduğunu kaydeden Işıkara, "Ege'de 6 büyüklüğündeki en son deprem İzmir'de 1 Kasım 1992'de oldu. 13 Mart Erzincan depremi 5.8'di. Daha sonra da İzmir depremi oldu. O deprem sırasında bende Kandilli'de müdürdüm. Bölgeye hemen birekip göndermiştim. Daha sonra dönemin İzmir Valisinin
başkanlığında bir toplantı yapmıştık. O günden bu yana bölgede 6 büyüklüğünde bir deprem yok. Buna çok şükür demekle birlikte bu kadar sessizliğin hayra alamet olmadığını da bilmek lazım" dedi.
İzmir'in küçük depremlere çok alışık olduğunu anlatan Işıkara, şöyle konuştu: "Bugün Seferihisar merkezli depremler İzmir'e çok zarar vermez. 2006-2007 yıllarında İzmir'de peş peşe depremler olmuştu. Onlarda çok zarar vermedi ama 6 büyüklüğündeki deprem dediğimiz zaman 1992'den beri böyle deprem olmadı."

İZMİR ÖRNEK KENT
İzmir'in diğer illere göre örnek bir kent olduğunu belirten Işıkara, şunları söyledi: "İzmir ve civarını depreme hazırlamamız lazım. İzmir örnek bir şehir. Türkiye'de ilk deprem master planını yaptıran il İzmir'dir. Bunu Kandilli ile birlikte, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir inşaat Mühendisleri Odası, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak olarak yapmıştık. İzmir'in hemen arkasında da bu planı İstanbul yaptı. İzmir'de bir deprem tehlikesi var. Buna hazırlıklı olmamız lazım."

TSUNAMİ EGE'DE, MARMARA'DA OLMAZ
Depremden sonra insanların hemen tsunaminin yaşanıp yaşanmayacağı konusunda sorular yönelttiğini ifade eden Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu bir gerçek depremden korunmak mümkündür. Bana depremden sonra hemen tsunami soruyorlar. Tsunami açık denizler ve okyanuslarda olur. Marmara'da, Ege'de olmaz. Olsa bile 2-3 metre yüksekliğinde olur. O da tsunami değil dalgadır. İzmir peş peşe gelen depremlerde biraz sınıfta kaldı ama 1992 depreminde çok örnek bir kent olduğunu gösterdi. İnsanlar dışarı çıktı.
Belli bir süre sonra herkesevlerine girdi. Bir kaos ortamı olmadı. İzmir normal yaşantısına döndü. Ege'de potansiyel deprem tehlikesi var. Ancak, bunun zamanını söyleyemiyoruz. Depremden korunma bilincini mutlaka yaymalıyız. Bunu ne kadar çok başarabilirsek bunun sevabını o denli alabiliriz."

MOURİNHO'NUN DEPREM GÜVENLİ EV İLE NE İLGİSİ VAR
Bir inşaat firmasının reklamlarında Real Madrid Teknik Direktörü Jose Mourinho'yu oynatmasını eleştiren Işıkara, şunları söyledi: "Mourinho'nun deprem güvenli ev ile ne ilgisi var Allah aşkına. Mourinho'yu getiriyorlar lüks ev propagandasını yapıyorlar. Türkiye'de benim lüks eve ihtiyacım yok. Benim deprem güvenli eve ihtiyacım var. Yazabilirsiniz bunu hiç umurumda değil. Ona verilen paraeğitime verilse, AKUT'a verilse çok daha büyük fayda olur, ne gereği var ya. Senin tek söyleyeceğin laf şu: 'Ben bu
binayı deprem yönetmeliği şartnamesine göre yaptım' bu kadar. Bu senin garantindir. Lüks de deprem güvenliği yapılır, standart ölçüde de yapılır. Kusura bakmasınlar, tabii o inşaat şirketleri epey laf işitirm ama işitirsem işiteyim hiç sorun değil. Benim için vatandaşım önemli. Hep buna çalıştım. İnşallah ders alırlar."

(İHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.