Bu yıl kaç gazeteci öldürüldü?

Bu yıl kaç gazeteci öldürüldü?

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2010'da 20 ülkede toplam 42 gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.

Komitenin açıkladığı raporda, gazeteciler için en tehlikeli ülkenin, 8 gazetecinin öldürüldüğü Pakistan olduğu belirtildi.

İkinci sırada 4 gazetecinin öldürüldüğü Irak'ın bulunduğu, bu ülkeyi 3'er gazetecinin öldürüldüğü Honduras ve Meksika'nın takip ettiği belirtildi.

72 gazetecinin öldürüldüğü geçen yılın bilançosunun yüksek olması, Filipinler'de geçen yıl 20'den fazla gazeteci ve çalışanının katledilmesine bağlandı.

Komite, gazeteci cinayetlerinin yüzde 90'ının çözülemediğine dikkati çekerek, 2010'da 28 gazetecinin ölümününse işleriyle ilgili olup olmadığının hala araştırıldığını bildirdi.

2010'da öldürülen gazetecilerin yaklaşık yüzde 90'ının yerel muhabirler olduğunun belirtildiği raporda, bu yıl ayrıca 3'ü Meksika'da 5 gazetecinin kayıp olduğu kaydedildi.

Komite, bu yıl gazetecilerin öldürüldüğü ülkeleri şu şekilde sıraladı: Pakistan, Irak, Honduras, Meksika, Tayland, Nijerya, Somali, Angola, Endonezya, Filipinler, Afganistan, Hindistan, Kamerun, Belarus, Kolombiya, Yunanistan, Yemen, Brezilya, Lübnan ve Uganda.

Komitenin listesi, hastalıktan ölen yada kazada hayatını kaybeden gazetecileri kapsamıyor.

Etiketler :