Bugün seçim olsa hangi parti ne alır?

Bugün seçim olsa hangi parti ne alır?

Araştırmanın sonuçları ürkütücü. Türkiye'de artık iki kişiden biri yargıya güvenmiyor. Siyasi arenada yaşanan rekabet ise seçmene ne kadar yansımış durumda. İşte cevabı:

Türkiye, tarihinin en önemli süreçlerinden birini yaşıyor. Bir yandan yeni anayasa paketi tartışmaları sürüyor, diğer yandan tarihi soruşturma ve davalar devam ediyor

Ve yargı bu süreçte hiç de azımsanmayacak bir etkiye sahip. Yaklaşık 3 yıl önce başlayan Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında yüzlerce isim gözaltına alındı, onlarcası tutuklandı. Ergenekon'da yargılamalar Silivri'de sürüyor. Ergenekon'a paralel olarak yürüyen başka soruşturma ve davalar da var. Millete yönelik komplolar öngören Kurmay Albay Dursun Çiçek imzalı 'Kaos Belgesi'yle ilgili iddianame geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yine AK Parti'yi devirmek için dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tarafından hazırlandığı öne sürülen 'Balyoz' kod adlı darbe planı soruşturması sürüyor.

Bütün bu soruşturmalarda yaşanan yargısal sorunlar vatandaşları ürkütüyor. Dursun Çiçek, Kaos Belgesi'yle ilgili soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Ancak avukatlarının itirazı üzerine jet hızıyla tahliye edildi. Gerekçe olarak de belgenin fotokopi olması gösterildi. Orijinal belge bulundu, yine tutuklandı. Ancak yine tahliye edildi. Balyoz soruşturması kapsamında aralarında Çetin Doğan ve Feyyaz Öğütçü gibi üst düzey komutanların da bulunduğu 41 kişi tutuklandı. Ancak Oktay Kuban, geçtiğimiz hafta Nöbetçi 12. Ağır Ceza hakimi görevinde bulunurken 19 kişiyi tahliye etti. Öncesinde ise 9. Ağır Ceza, 9 şüpheli hakkında tahliye kararı vermişti. Savcıların itirazı üzerine geçtiğimiz hafta tahliye edilenlerin büyük bir kısmı yeniden tutuklandı. Son olarak Balyoz'da üçüncü dalga operasyonlar İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'e takıldı. Engin, soruşturmayı yürüten iki savcıyı görevden aldı.

31 İLDE 1.004 DENEĞE SORULDU

Yaşanan bu olaylar vatandaşların da yargıya olan güvenini azalttı. Metropoll Strateji ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 7-8 Nisan'da yaptığı araştırmanın sonuçları ürkütücü. Zira, Türkiye'de artık iki kişiden biri yargıya güvenmiyor. 'Türkiye'de siyasal durum araştırması referandum tartışmaları' başlığıyla 31 ilde 1.004 denek üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın başkanlığını Prof. Dr. Özer Sencer yapıyor. Araştırmada, Balyoz soruşturmasına ilişkin sorular dikkat çekici. "Son günlerde Balyoz soruşturmasında tutuklananların nöbetçi mahkemece serbest bırakılması ve dört gün sonra ilgili ağır ceza mahkemesince tekrar tutuklanması sizin yargıya olan güveninizi nasıl etkiledi?" sorusuna katılımcıların yüzde 47,6'sı 'Güvenim azaldı' şeklinde cevap vermiş. 'Değişmedi' cevabını veren yüzde 28,1'lik kesime karşın yüzde 13,1'i 'güvenim arttı' diyor. Yüzde 11,2'lik kesim ise kararsız.

Halk referandum istiyor

Türkiye'nin gündemindeki en önemli konulardan biri olan anayasa değişikliği paketinin referanduma sunulması halinde nasıl bir sonuç alınacağı da çalışmada ele alınıyor. "Bugün anayasa değişikliği ile ilgili referandum (halk oylaması) yapılsa oyunuzu nasıl kullanırsınız?" sorusunu katılımcıların yüzde 50,5'i "Evet" olarak cevaplıyor. Yüzde 39,2'lik kesim "Hayır" görüşünü dile getiriyor. Siyasi partilere göre dağılımda ise ilginç ipuçları bulunuyor. Buna göre, anayasa paketini en çok destekleyenler Saadet Partisi (SP) seçmenleri. Yüzde 84,8'lik destek oranında olan SP seçmenlerini, yüzde 76,7 ile AK Parti seçmenleri izliyor.

Emine Dolmacı - Zaman

Etiketler :