Bülent Arınç Kanaatini Açıkladı

Bülent Arınç Kanaatini Açıkladı

Nazlı ılıcak'ın ardından Bülent Arınç'ta Köşk seçimi hakkında görüşlerini açıkladı.

Önce Nazlı Ilıcak yazdı ardından bugün de Bülent Arınç bu tartışmaların ipuçlarını verdi. Arınç, seçimlerin 5, Cumhurbaşkanı'nın ise 7 yılda seçilmesi gerektiği görüşünde tabii bu konudaki tartışmaları da hatırlatarak.

Türkiye, 2010 ya da 2011'de seçime gidecek. Önce Erdoğan, seçimlerde oy oranının koruyarak ya da artırarak çıkacak ardından da Cumhurbaşkanlığı için Köşk'ün yolunu tutacak. Bu durum Türkiye'nin önümüzdeki yıldan itibaren seçim havasına gireceğini gösteriyor.

ILICAK YAZDI

Bu senaryo Ankara'da açıkça seslendirilmese de konuşuluyordu. Ilıcak'ta dün bu konuyu yazdı ve aynı senaryolu biraz da yorum farkıyla gündeme getirdi. Onun iddiasına göre ara formül olarak Arınç, Başbakan yapılacak ve Gül, Erdoğan'a Köşk'ün anahtarını teslim ettikten sonra Başbakanlığın yolunu tutacak.

ARINÇ BU DURUMA NE DİYOR?

Arınç ise milletvekilliği seçimlerinin 4 yılda bir değil 5 yılda bir yapılması gerektiği görüşünde. Bu durum, Ilıcak'ın senaryosunu da gözönüne alındığında Başbakanlık için mutlaka 3. bir adama ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Tabii Arınç bu konudaki tartışmaları hatırlatarak...

İşte Arınç'ın sözleri;

Temmuz ayında milletvekili olduk. Cumhurbaşkanı ağustosta seçildi. Ama referandum ekim ayında gerçekleşti. Acaba hangisine tabiyiz. Hangisi geçerli. Kendi özel kanaatim farklı. Şu anda milletvekili seçiminin 4, cumhurbaşkanlığı seçiminin 5 yılda olması konusunda konsensüs var gibi.

BAŞBAKAN TEKZİP ETMEDİ

Muhalefetin bu yöndeki sözlerini Başbakan tekzip etmedi. Veya katılmadığını ifade etmedi. Aksine 4-5 yılda seçime gideceğimizi söyledi. Kişisel kanaatim korunmuş haklar veya müktesep hak olarak 5 yıl ve 7 yıl olması gerektiği yönünde. Bir tek ben böyle düşünüyorum.

Keşke bir 5. madde konabilse ve bu iş açıkça gösterilseydi. Yani bu hüküm, şu seçimden sonra hüküm ifade eder şeklinde. Ama olmadı. “Ben koyalım” dedim. Ama grup başkanvekilleri vs., “Biz konuştuk, anlaştık geçici maddeye gerek yok. Bundan o anlaşılır” demişlerdi. Şimdi kanaatlerinin değiştiğini görüyorum. Tabii 7 yıl olursa o zaman tek dönem mi seçilmiş olacak? 5 yıl olursa ikinci dönem seçilme imkânı olacak. Etraflıca inceledim. Meclis Kanunlar Kararlar Dairesi’nin de kararı net olmamakla birlikte 4 ve 5 olması gerektiği şeklindeydi.

"ERKEN SEÇİM İÇİN MECLİS KARARI GEREK"

Rapor bana verilmedi ama Köksal Bey yaptırmış. Ben ısrar etmiyorum ama kanaatim bu şekildeydi. 2011’de seçim olacaksa 2010 yılı, 2011 başı seçime dönük hazırlıklar yapılacak. Meclis kararı gerekilir.
Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine ilişkin bir düzenleme gerekiyor. Onunla ilgili bir kanun değişikliği hazırlandı. Gelebilir. Erken seçime yönelik bir karar alınsa zaten bu tartışma biter mi, diye soruluyor. Evet bir erken seçime gidilse şüphesiz. Ama böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. 4 yıllık süre bitmeden yapılacak seçim karar alınması halinde mümkün.

"ŞİMDİLİK ADAY DEĞİLİM"

“Gül ikinci kez aday olabilir mi?” sorusuna ise Arınç, “Tabii. Halk tarafından ilk defa seçilmiş olacak. Dolayısıyla kullanabilir o hakkını. Şüphesiz kullanabilir” yanıtını verdi.  “Siz aday mısınız?” sorusunu ise Arınç, “Hayır, hayır. Şimdilik hayır” diye yanıtladı.

Etiketler :