Bulgar ve Türk iş insanları iş forumunda bir araya geldi.

Bulgar ve Türk iş insanları iş forumunda bir araya geldi.

Bulgaristan İnovasyon ve Büyüme Bakanı Aleksandar Pulev:-“Türkiye, ekonomimizin öncelikli ortaklarından biridir”

SOFYA (AA) – Bulgaristan ile Türkiye’den 200’ü aşkın şirket, ülkenin doğusundaki Burgaz şehrinin Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen iş forumunda buluştu.

Bulgaristan Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcileri Destekleme Ajansı ve Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BULTİŞAD) iş birliği ile düzenlenen forumun açılışında konuşan Bulgaristan İnovasyon ve Büyüme Bakanı Aleksandar Pulev, iki ülke arasındaki ticari mübadelenin geçen yıl 7,3 milyar avroyu aştığını söyledi.

“Türkiye devleti ekonomimizin öncelikli ortaklarından biridir.” diyen Pulev, “Gittikçe yoğunlaşan işi ilişkilerimiz mutluluk verici. Türkiye’nin Bulgaristan’a direkt yatırımların bedeli 1 milyar avroyu aşmış bulunuyor. Dolaylı yatırımları ile birlikte bu rakam 2,5 milyar avroya ulaşıyor. Ülkemizde aktif olarak faaliyet gösteren 2 bin 200 Türk şirketi en az 4 bin 500 kişiye istihdam yaratıyor.” diye konuştu.

Bakan Pulev, iş ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için iki ülkenin kurumları arasında müzakerelerin yapılması ve gerekli mutabakatların imzalanmasının da öngörüldüğüne vurgu yaptı.

Forumda konuşan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Gazi Mustafa Kemal’in 1931 yılında söylediği “Türkiye ile Bulgaristan dost olarak kalmalıyız, Bulgaristan’a karşı olan Türkiye’ye de karşıdır.” şeklindeki sözlerini anımsattı.

Sekizkök, “Üç yıl Bulgaristan’da yaptığım görevimin süresi boyunca Atatürk’ün bu ifadesi farklı ortamlarda test edildiği ve bu testlere alın açıklığı ile şahit oldum. Kovid krizi, Ukrayna’nın işgali ve son olarak deprem vesilesiyle Bulgaristan’ın Türkiye’ye büyük bir dayanışma ve büyük bir sevgi ile yaklaştığına şahit olduk.” dedi.

Büyükelçi Sekizkök, Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da yoğunlaştığını, Bulgaristan’ın deprem sonrası ilk yardıma koşan ülkelerin arasında yer aldığını kaydetti.

Türkiye ve Bulgaristan iş insanlarını birlikte çalışarak iki ülke arasındaki ticareti ve yatırımları daha da artırmaları gerektiğine işaret eden Sekizkök, bu girişimlerin iki ülke arasındaki ilişkilerde stratejik önem taşıdığına vurgu yaptı ve “Bu amaçla bütün devlet kurumlarla iş birliği içerisinde iş sektörümüze yardımcı olacağız.” dedi.

Forum kapsamında küçük ve orta ölçekli şirketlerin Avrupa Birliği’nden alabilecekleri finansman, Bulgaristan ve Türkiye’de yabancı yatırımcıların çalışma koşulları, komşu iki ülkenin lojistik avantajları konulu paneller de düzenlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.