Bunları dinlerken insanlığımızdan utandık

Bunları dinlerken insanlığımızdan utandık

Yasa dışı dinlemelerin her alanda olduğunu söyleyen Yargıtay Başkanı Gerçeker'den önemli açıklamalar.

Yasa dışı dinlemelerin her alanda olduğunu söyleyen Yargıtay Başkanı Gerçeker, "Önünüze konulan CD'den, adamın karısıyla en mahrem konuşmalarını dinliyorsunuz. İncitici şeyler, insanlığımızdan utandık" dedi...

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, telekulak olaylarıyla ilgili görüşlerini açıklarken, dinleme olaylarında, "Korkum yok. Dinlerlerse dinlesinler" diyenlerin doğruyu söylemediklerini ifade etti ve "Birtakım aykırı dinlemeler yapılıyor. En üst kademeden en alt kademeye kadar böyle dinlemeler var" dedi.

Emniyet, Jandarma ve MİT'in ayrı ayrı dinlemeler yaptığını belirten Gerçeker, "Yasa dışı dinleme tartışmaları da bunu doğruluyor. Bütünüyle yeni bir düzenleme ihtiyacı var" diye konuştu. Gerçeker, TİB'in Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen ilgili yasasının, mevcut Yargıtay kararları da dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi ve ortak toplumsal bilinçle yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması gereğine dikkat çekti. Gerçeker, sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Yargıtay için kesinlik yok

Yargıtay'daki dinleme vakaları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Yargıtay santralini dinledikleri konusunda bir kesinlik yok. Sadece, bir savcı arkadaşımızın telefonundan yapılan konuşma söz konusu. Bu konuyu da araştırıyoruz. Birkaç güne kadar bilgilendirme yapacağız.

Kendi odanızı da araştırdınız mı? Böcek var mıydı?

Periyodik olarak böcek taraması yapılıyor. İnkar edecek değilim, Ama ben bunu özellikle yaptırmış değilim. Bizim kontrol koruma sistemimiz var, periyodik olarak yapılıyor. Bu konuda korumalar araştırma yapıyor. Böcek de vardır, başka araçlar da.

Teknoloji o kadar ilerledi ki, bunlara gerek olmadan da kim istenirse dinlenebiliyor. Birtakım aykırı dinlemelerin yapıldığını, en üst kademeden en alt kademeye kadar var olduğunu biliyoruz. 'Benim korkum yok, dinlerlerse dinlesinler' diyenler doğruyu söylemiyor. Benim de somut yaşadığım bazı olaylar olduğu için iyi biliyorum.

Mahrem konuşmalar var

Kimlerle ilgili somut örnekler yaşadınız?

Kimlerle ilgili olduğunu söyleyemem. Önünüze konulan bir CD'de dinlenen kişilerin en mahrem konuşmalarına tanık oluyorsunuz. Karısıyla, çocuğuyla, arkadaşıyla konuşurken espri yapmış, küfür etmiş. Bu konuşmaları dinlerken içimiz ezildi, insanlığımızdan utandık. Basit bir olay değil, incitici bir olay. Bunları önlemek için çözümler gerekiyor.

3 maddelik çözüm önerisi

Nasıl bir çözüm öngörüyorsunuz?


Toplumun ve kurumların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Öncelikle temel hak ve özgürlüklerin ilgili birimlerce önemsenmesi lazım. İkincisi, yaptırımlar var, bunların ağırlaştırılmasına gidilecek hukuksal yapılar gerekiyor. Üçüncüsü de, yar gının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne kurumların inanması lazım.

Bu alanda TİB'in gör evini yapmadığını mı düşünüyorsunuz?

TİB, iyi niyetle kuruldu, ancak yürütmeye bağlı bir kuruluş. Başkanını da Başbakan'ın ataması yönünde bir yasa ile çalışıyor. Ancak, Anayasa Mahkemesi, bunu iptal etti. Yeni yasanın çıkarılması gerekiyor. Bu konuda, Yargıtay'ın istikrar kazanmış kararları var. Bekletmeden bu kararlarla değişiklikler yapılarak uygulamaya geçilebilir. Değişikliklerin yapılmasını beklemeden ortaya konulan somut olaylar, genel hukuk kurallarına aykırıdır.

Perihan ÇAKIROĞLU


 

Etiketler :