Burka yasağı Avrupa'yı sarıyor

Burka yasağı Avrupa'yı sarıyor

Fransa'da yüzü de örten giysilerin kamuya açık yerlerde yasaklanmasının ardından bu yasak Avrupa'ya da yayılıyor...En son İsveç'te de okullarda yasaklama gündeme geldi...

DERYA UZEL/STOCKHOLM

Bazı ülkelerde yasak getirilmesi "Burka ve "Peçe"nin tüm Avrupa ülkelerinde yasaklanmasını gündeme getirdi. Bu konuda dünya’nın en özgür ülkesi olan İsveç’te de tartışmaya açıldı.

İsveç Folk Patiet (Halk Partisi) genel başkanı Jan Björklund, İsveç parlamento seçimlerine 6 hafta kala, ‘’Okullarda burka ve peçe’’ yasaklanması gerektiğini belirterek, seçimleri kazandıkları takdirde hemen harekete geçeceklerini bildirdi.

İsveç Yeşiller ve Çevre Parisinde Siyaset yapan Türk asıllı politikacı DERYA UZEL'in Yorumu


Avrupa'da Müslümanlara karşı art niyetli girişimler gün geçtikçe artıyor. İsviçre’de minarelerin yasaklanması, İsveç'in Göteborg kentinde camiye ateşli saldırı, yine İsveç'in Malmö şehrinde ki camiye de kokmuş domuz leşi bırakmak ve en son Fransız hükümetinin aldığı kararla burka ve çarşaf kamuya açık yerde yasaklanması.

Şimdilerde ise İsveç Folkpartiet (HALK PARTİSİ) Genel başkanı Jan Björklund İsveç'te de burka ve çarşafın okullarda yasaklanması gerektiğine dair bir tartışmanın önünü açarak İslamofobinin İsveç'te yayılmasına ön ayak oluyor…

Hiç bir insanın temel hak ve özgürlükleri elinden alınamaz. Hangi dine, mezhebe, etnik kökene sahip olursa olsun hiç kimsenin yaşam şekline, giyim şekline müdahale edilemez. İnsan haklarına ve uluslararası temel hak ve hürriyet anlaşmasında var olan bir hükümdür. Fakat Halk partisinin lideri Björklund'un hiç düşünmeden savunduğu yasak insan haklarına aykırıdır. Bir taraftan Halk Partisi, yabancıların İsveç'e daha iyi entegre olmasını savunduklarını belirtiyorlar. Bir taraftan da burka ve çarşafın yasaklanmasını savunuyorlar.

Çarşaf ve Burka yasağı kadınların kendilerini geliştirmesinin önünü kapar ve toplumda ayrımcılığa sebep olur. Kıyafet yasaklamak hiç bir sorunu çözmez, kıyafetle uğraşmaktansa kişinin bilgisine donanımına bakmak ve ondan azami şekilde faydalanmak gerekir. Björklund'un gözünde burka büyük sorun gibi görünse de Avrupa'da gerçek sorun burka değil!

Sorun İsveç’te ve diğer Avrupa’daki ülkelerinde ki anlayış şeklindedir. Kendi inandıklarının dışında başka din ve kültür hakkında bilgisizliklerinin eğilimini açıkça görüyoruz. Burka giymek isteyen kadınlar genellikle bunu kendi iradeleri ile yapıyorlar ve bunun hangi sonuçlara neden olacağının da bilinci içindeler. Zira zaten bu kadınlar kendi istekleri ile her yerde çalışmıyorlar, inançları gereği kendilerine en uygun olan işi seçiyorlar.
Tavsiyem yasak koymaktansa, bırakın burka taşıyan kişiler işverenle, çalışanlarla ve okul müdürü ile anlaşsınlar, diyalog kursunlar "sorunu" çözsünler.

Kamu oyu araştırmasında Burka taşıyan örgencileri olan öğretmenler derslerde hiç bir sorunla karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Halk partisi yasaklamayı savunurken hiç bir tane burka giyen birinin bir kelime görüşünü bile almadı. Bu yasayı gündeme taşırken Björklünd’ün burka konusunda bir temsilci ile görüştüğünü hiç sanmıyorum. Bu tartışmada en garip olan olay, bir avuç kadar olmayan İsveç’te, kadınlar siyasete alet edilerek basit olayların figüranı haline getiriliyor. Halk Partisi bu davranışı sadece oy kazanmak için popülist bir yaklaşımdır. Ama aslında ne kadar da zavallı olduklarını gösterir. Çünkü Halk partisi İsveç'te küçük bir parti sırf oy avcılığı yapmak için bu tür basit olayların içinde yer alıyor.

Burka taşıyan kişileri (senin ve benim gibi insanlardır) anlamak ve kazanmak gerekirken, "yanlış" kıyafet giyiyorlar diye cezalandırılıyor. Neden? Çünkü Björklund’ün ve Halk Partisi’nin ilkelerinde uymadıkları için. İnsanların kıyafeti ile yasa yapılmaz, giyim kuşamına karışılmaz insan haklarına aykırıdır. Eğer yasaklama bir başlanırsa bundan sonrada arkası gelir... Herhalde bir sonraki adım saç rengimize karışmak olacak... 

YAZININ İSVEÇÇESİ

Hetsen mot muslimer eskalerar just nu i Europa. I Schweiz har minaretförbud införts, skottlossning mot moskéer i Göteborg, brandattentat samt slänga in en gris i moskén i Malmö. I Frankrike pratar man om förbud att använda niqab, liksom slöjdebatten. Det är ingen tvekan om att det är islamofobin som spökar, liksom den pågående debatten om niqabförbudet som Jan Björklund förelsår.

Man kan inte hindra människors egenrätt till självbestämmande. Alla har rätt till utbildning och försörjning oavsett vilken bakgrund eller tillhörighet man än har. Detta är en grundläggande och en mänsklig rättighet som Jan Björklund verkar ha missat. Samtidigt som Fp verkar vilja vara det parti som arbetar hårt med integration. Vad gäller studier och arbete skulle ett förbud hindra dessa niqab-bärande kvinnors möjligheter att både vidareutvecklas och självutvecklas. Hur går detta hand i hand med Fps integrationspolitik? Istället för klädesplagg bör vi se individer och människor.



En lagstiftning i klädval är inte någon lösning, när Björklund ser klädvalet som ett problem. Det verkliga problemet är inte niqaben. Det handlar om okunskapen om olika religioner och kulturer i samhället. Vilket vi ser tydliga tendenser på i media. Niqab är å ena sidan självvalt, och att de som bär det är medvetna om dem konsekvenser som kan förekomma. Dessa kvinnor har också valt själva att t ex inte arbeta där det förekommer män osv. Låt dialogen mellan kvinnorna föras med lärare, rektorer och arbetsplatsen, så får de lösa fallet, om niqaben är ett problem.



Många lärare som har haft elever och studenter med niqab berättar själva att niqaben inte är ett hinder i undervisningen. Om man följer debatten så har kvinnor som bär niqab inte ens fått komma till tals i diskussionen. Jag tror inte heller att Jan Björklund har pratat med någon representant för dessa kvinnor när han utformade förslaget om niqab-förbudet heller. Det som är mest märkligt är att hur en handfull personer som bär niqab kan vara ett "hinder" för samhället och systemet. Folkpartiets agerande handlar bara om röstfiske och inget annat.

Istället för att ge kvinnor med niqab (som är lika mycket människor som alla andra!) de verktyg för att självutvecklas, vill man straffa från studier och arbete på grund av "fel" klädsel. Varför? För att det inte passar in i Björklunds och Fps norm. Man kan inte lagstifta hur människor ska klä sig. Vad är nästa steg? Är det att lagstifta vad man ska ha för hårfärg?
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :