Burkay: Devlet PKK'nın silah bırakmasını istemedi

Burkay: Devlet PKK'nın silah bırakmasını istemedi

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, İmralı görüşme sürecinin sancılı geçeceğini söyledi. Burkay, "Büyük bir ihtimalle yeni kanlı eylemler yaşanabilir. Bu başlı başına önemli bir sorun.” dedi.

İstanbul'da medya temsilcileriyle bir araya gelen Kemal Burkay, hem Türklerin hem de Kürtlerin 12 Eylül darbesinden sonra büyük bedeller ödediğini ifade etti. Türkiye’nin şiddet sarmalından kurtulamadığını aktaran Burkay, “Kanımca geçmişe oranla daha iyi bir durumdayız. Bugünkü hükümet silahların susması için çaba gösteriyor. Bütün hükümet için aynı şeyi söyleyemeyiz.

Özal döneminde ve Öcalan yakalandığında Kürt sorununu çözme fırsatı çıktı ama bu engellendi. İçeride ve dışarıda bunu engellediler. Yeni bir süreç yaşıyoruz. Kamuoyu silahların susmasını istiyor. Hem aydınlar, hem de kamuoyu şiddetle çözüm alınamayacağını anladı ama statükonun devam etmesini isteyenler var. Süreç sancılı olacak. Büyük bir ihtimalle yeni kanlı eylemler yaşanabilir. Bu başlı başına önemli bir sorun.” diye konuştu.

'DEVLET PKK'NIN SİLAH BIRAKMASINI İSTEMEDİ'

Devlet 2004'te PKK'nın silah bırakmasını istemedi. Devlet PKK'ya "Silahınızla sınır dışına gidin" dedi. PKK bu isteğe uydu. Devlet, PKK sınır dışına geçerken "500 kişi kalsın, lazım olur" dedi. Yıllar geçtikten sonra nedeni anlaşıldı. İçeride Şemdin Sakık, başka çeteler vardı. Hayat boşluk kabul etmez. 500 kişi muhalefet yapacaklara karşı kullanılır. Bunu hükümet de BDP de PKK da biliyor.

'SİLAHLARIN SUSMASI KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ OLMAYACAK'

“Silahların susması Kürt sorunun çözümü olmayacak.” diyen Burkay, “Sanki PKK silah bırakırsa, silahlar sınır dışına giderse bu iş bitecek. Böyle bir anlayış var. Bu böyle değil. Bu 200 yıllık bir sorun. Cumhuriyet döneminde yaşanmış bur sorun. Kanlı bir şekilde bastırılmış bir sorun. Sorunu PKK’dan ibaret görmek yanlış olur. Geçmişte Kürt adı bile yok sayılıyordu. Şimdi Kürt sorununu çok açık bir şekilde tartışıyoruz. Yine Kürt sorunun çözümünü eksen edinmiş partiler var. BDP özerklikten yanayken, biz federallikten yanayız.” ifadelerini kullandı.

Ana dilde eğitim imkanın karşılanmamasına rağmen iki saatlik seçmeli Kürtçe dersinin küçümsenmemesi gerektiğini kaydeden Burkay, yeni kurulan partisinin de umut vaat ettiğini söyledi. Burkay, ”Küçük ama geleceği olan partiyiz. Bir parti geleceği varsa büyür. Türkiyede büyük partilerin sorunlara çözüm bulamadığı için silindiğini gördük. Bu bugün sahnede olanlar için de söz konusudur.” dedi.

Kaynak: Cihan

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.