Burkina Faso’da Bir Mevlit Programı

Burkina Faso’da Bir Mevlit Programı

 Özelde Burkina Faso’da genelde Afrika kıtasının tamamından Müslümanlar arasında Peygamber’in (AS) doğumunu kutlamak büyük önem arz eder. Çok din, değişik kültürler içerisinde yaşayan Müslümanlar için mevlit programları aynı zamanda...

 Özelde Burkina Faso’da genelde Afrika kıtasının tamamından Müslümanlar arasında Peygamber’in (AS) doğumunu kutlamak büyük önem arz eder. Çok din, değişik kültürler içerisinde yaşayan Müslümanlar için mevlit programları aynı zamanda bir gövde gösterisidir. Burada kendilerinin birlikteliklerini ve güçlerini de göstermiş olurlar.

Programa sadece erkekler katılmaz. Kadınlar ve çocukların da getirildiği bu tören, onlar için bir var olma göstergesidir.

whatsapp-image-2020-11-15-at-19-26-08-1-002.jpeg

Bu törenler açık alanda gece boyu ve katılımın da yüksek olması nedeniyle yüksek frekansla yapılır. Ama buna diğer dinlere mensup vatandaşlarca da “gece boyu rahatsız edildik” diye şikâyetleri görülmemiştir.

 Ülkede mevlit törenleri, gece 22.00 gibi başlar ve Sabah namazına kadar devam eder. Rebiü’l evvel ayıyla başlayan süreçte yaklaşık iki ay kadar yüzlerce değişik program olur.

whatsapp-image-2020-11-15-at-19-26-07-003.jpeg

Dün gece Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’da (Vagadugu’da) ülkenin tanınmış âlimlerinden Nuh SAWADOGO tarafından düzenlemeden mevlit töreni vardı. Bu törene Fildişi Sahili ve Mali’den katılan temsilci âlimlerle beraber ülkenin değişik şehirlerinden elli kadar âlim iştirak etti.  

Burada da akşam namazı ile beraber Müslümanlar gelmeye başladılar. Uzaktan gelecekler çok daha erken geldiler. Adetler gereği gelen her misafirin önce karnı duyuruldu, sonra da tören alanına alındı.

  whatsapp-image-2020-11-15-at-19-26-08.jpeg

Gece 22.00 den sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan mevlit programı, Sabah namazına kadar devam etti. Bu yılı ana konusu; “Hz Muhammed’in (SAV) Müslümanların birliği, bütünlüğü ve vahdetine verdiği önem” olarak belirlenmişti. Vaazlar genelde bu ana konu etrafında yapıldı.

Konuşmalar Arapça ve yerel dil olan Morece ile aktarıldı. Uykusu gelenleri özgürce bir miktar şekerleme yapma hakkının olduğu program, gayet verimli bir şekilde sabaha kadar devam etti. Buradaki gecelerin en vazgeçilmez ismi Ganalı İmran’dır. O Arapça olarak Hz. Peygamber’e (SAV) kasideler okudu. Yerel ilahilerin yanında Burkina da görev yapan Türk arkadaşların oluşturduğu koro da Türkçe - Arapça ilahilerle geceye ayrı bir haz verdi.

 Gecenin sonunda Türk usulü saba makamı bir sabah ezanı ile program nihayete erdi. 

whatsapp-image-2020-11-15-at-19-26-07-1-001.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.