Burnunuz sizi ele verebilir

Burnunuz sizi ele verebilir

Bilim insanları uluslararası terörizm ve suçla mücadelede yeni bir silah keşfetti: İnsan burnu.

Yeni teknoloji, her insanın burnunun benzersiz şeklini okumak üzere tasarlandı ve uzmanlar bunun terörle ve suçla mücadelede retina taramasından daha faydalı olabileceği görüşünde.

Burun taramasının, kimlik tespitinde retina taramasından daha güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyen bilim insanları, bunu burnun özelliklerinin gizlenmesinin zor olmasına bağlıyor.

'PhotoFace' olarak bilinen yeni tarama cihazı, birkaç farklı açıdan ve peş peşe süratle çekilmiş dört fotoğrafı alıyor. Bu fotoğraflar daha sonra altı temel burun şekline göre analiz ediliyor. Daha sonra her fotoğraf, profilinin, yapısının ve göz çizgisiyle buluştuğu yerinin analiz edilmesi için bilgisayar veri tabanında bir teste tabi tutuluyor.

Bath Üniversitesi'nde yürütülen araştırma ekibinin başındaki Dr. Adrian Evans, burun taramasının daha kolay bir kimlik tespiti yöntemi olabileceğini belirterek, "Retina taraması önemli bir yöntem, ama gözkapakları ya da gözlük nedeniyle kolayca gizlenebilir ve tam olarak elde edilmesi zor olabilir. Ama burnun fotoğrafının çekmek çok daha kolay ve gizlenmesi daha zor. Elbette burnunuzu kırmış olabilirsiniz ya da estetik ameliyat yaptırmış olabilirsiniz. Ama kimlik değişimi için burun ameliyatı uç bir durum" diye konuştu.

www.gazeteport.com

Etiketler :