'Büyük bir katliama hazırlanıyor' iddiası

'Büyük bir katliama hazırlanıyor' iddiası

Suriye ordusunun, rejim karşıtı direnişin kalesi olarak bilinen Humus'ta, büyük bir operasyona hazırlandığı iddia ediliyor.

Mevlit Kandili'ndeki katliamın ardından günlerdir devam eden top ateşi sebebiyle harabeye dönen şehre Beşşar Esed rejiminin takviye birlikler gönderdiği belirtiliyor.

Amerikan Associated Press ajansına konuşan Mustafa Osso adlı bir Humuslu muhalif, tankların da yer aldığı birliklerin 3 koldan şehre doğru ilerlediğini ifade etti. Muhaliflere göre Esed, 26 Şubat'taki anayasa referandumu öncesi Humus'un kontrolünü ele geçirmeyi planlıyor. Esed'in, 7 Şubat'ta Şam'a gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, "Humus'ta çatışmalara son verecek bir operasyona ihtiyaç var." dediği öne sürülmüştü.

Suriye ordusunun Mevlid Kandili gecesi başlattığı Humus bombardımanında şimdiye dek 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydediliyor. Ülkede Esed'e bağlı birliklerle firar ederek muhalif saflarına geçen askerler arasındaki çatışmalar da devam ediyor. Dünkü çatışmalarda en az 5 kişinin öldüğü bildirildi. Firarilerden oluşan Özgür Suriye Ordusu'na katılımın gün geçtikçe arttığı ifade edilirken, Suriye ordusundan ayrılan 2 bin 500 askerin rejime karşı mücadele edeceklerine dair toplu yemin ettiğini gösteren bir görüntü internete düştü. Video paylaşım sitelerine yüklenen görüntülerde, askerlerin, 'kanlarını ve ruhlarını Beşşar Esed rejiminin yıkılması için feda edeceklerini ve gösterilerde bulunan halkı koruyacaklarını' söyleyerek yemin ettikleri görülüyor.

İRAN DONANMASI, SURİYELİ DENİZCİLERİ EĞİTECEK

Hafta sonu Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e açılan iki İran savaş gemisinin Suriye'nin Tartus limanında demirlediği açıklandı. İran devlet televizyonuna göre gemilerdeki personel, iki ülke arasında geçtiğimiz yıl varılan anlaşma çerçevesinde Suriye Deniz Kuvvetleri'nin eğitiminde görev alacak. İran'ın Akdeniz'e savaş gemisi göndermesi hem nükleer kriz yaşadığı Batı'ya karşı bir güç gösterisi hem de müttefik Esed'e "yanındayız" mesajı olarak değerlendiriliyor. Tahran'ın, BM yaptırımlarına hedef olan Şam'a 1 milyar dolar mali yardım yaptığı, bunun yanı sıra muhaliflerin bastırılması için askerî destek sağladığı iddia ediliyor.

Suriye rejimine destek veren diğer bir bölge ülkesi olan Irak'ın başbakanı Nuri el Maliki, Bağdat'ta 29 Mart'ta toplanacak olan Arap Birliği Zirvesi'ne Suriye lideri Beşşar Esed'i davet etti. Esed'in zirveye katılıp katılmayacağı bilinmiyor. Arap Birliği, Şam'ın üyeliğini 16 Kasım'da dondurarak diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.