Büyükanıt'ın 'Kanlı' Anıları!

Büyükanıt'ın 'Kanlı' Anıları!

Eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, askerlik görevleri sırasındaki anılarını ilk kez anlattı. Anılarda Suriye'yle gerginlik ve tezkere var...

Eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Beykent Üniversitesi’nde yapılan bir panelde, 1998 yılında Suriye ile savaşın eşiğine geldiğimiz günlerden 3 Mart tezkeresine kadar görevleri sırasındaki anılarını ilk kez anlattı...

Danışman olarak görev yaptığı Beykent Üniversitesi’nde ’Türkiye, Irak, Suriye’ üçgeni adlı panele dinleyici olarak katılan Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bugüne kadar hiç sözünü etmediği anılarını anlattı...

BÜTÜN SAVAŞLAR KANLI OLUR: Panelde söz alan Büyükanıt, Türkiye’nin Suriye’yle savaşın eşiğine geldiği sırada Genelkurmay Harekat Başkanı olduğunu hatırlattı ve ekledi: “O dönem bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Başbakan Mesut Yılmaz, ‘Ne olacak’ diye sordu. ’Çok kanlı olmaz mı’ dedi. Ben de kendisine bütün savaşlar kanlı olur karşılığını verdim.”

ESAD ELİNDE ÇİÇEKLE ŞAM’DA: Suriye’nin görünürdeki askeri gücünün eski olduğunu söyleyen Büyükanıt yıllar sonra ziyaret için gittiği Mısır’da Hüsnü Mübarek’le görüştüğünü de söyledi: “Kendisine o sırada Hafız Esad’ın nasıl bir hazırlık içinde olduğunu sordum. Bana Esad’ın, ‘Elimde çiçekle Şam’da bekleyeceğiz’dediğini söyledi.”

TEZKERE ÇIKSAYDI IRAK’A GİRECEKTİK: 3 Mart tezkeresine de değinen Büyükanıt, tezkere reddedilmeseydi, TSK’nın Irak’a 30 km kadar gireceğini söyledi. Büyükanıt panel çıkışında da gazetecilerin ısrarlı sorularıyla karşılaştı.

ÇOK KÖTÜ GÖRÜNTÜLER: Büyükanıt sadece PKK’lıların karşılanmasında ortaya çıkan görüntülere ilişkin fikrinin ne olduğu sorusuna, “Bunu benimsemek mümkün değil. Ben de vatandaşlar gibi düşünüyorum. O görüntüler çok kötü görüntüler. İnşallah bir daha olmaz” karşılığını verdi.

SAVCI ÖZ’LE DİYALOG GEÇTİ GİTTİ: Büyükanıt, irticayla mücadele belgesi iddialarına ilişkin bir soruya ise, “Yorum yapmıyorum” yanıtını verdi. Savcı Zekeriya Öz ile arasında geçen diyalogun hatırlatılması üzerine de “Geçti o, bitti gitti” dedi.

KIBRIS HARİTASINDA SKANDAL: Panel sırasında barkovizyona yansıtılan Ortadoğu siyasi haritasında bütün ülkeler sınırlarıyla birlikte yer alırken, Kıbrıs’ın bütün olarak gösterilmesi, KKTC’nin olmayışı dikkat çekti. Emekli askerlerin katıldığı panelde ekrana yansıtılan haritadaki skandalı fark eden görevliler, haritayı ekrandan kaldırdı.

Suriye’nin Apo’ya kucak açması sabrımızı taşırdı

YIl 1998... Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz. Suriye’nin Abdullah Öcalan ve PKK kurmaylarına kucak açması, kamplara ev sahipliği yapması Eylül ayında Ankara’nın sabrını taşırdı. Türkiye kararlı bir biçimde Şam yönetimini köşeye sıkıştırmak için düğmeye bastı. Ve iki ülke bir anda savaşın eşiğine geldi. Gerilim dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş’in, 16 Eylül 1998’de Hatay’dan Suriye’ye ateş püskürmesiyle başladı: “Apo denen eşkıyayı destekleyerek, Türkiye’yi terör belasına bulaştırdılar. PKK destekçisi Suriye, sabrımızı taşırmaya başladı. Suriye iyi niyetimizi suiistimal ediyor ve PKK’yı topraklarında besliyor. Gerektiğinde bu halk sorumlulara dersini verecektir.” Ardından dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, 1 Ekim’de Suriye’yi çok sert bir dille uyardı. Bunun üzerine Hafız Esad, Mübarek’ten yardım istedi. Türkiye’nin kararlı tutumu karşısında Suriye önce direniş emareleri gösterdi. Ancak 1 ay bile geçmeden Öcalan Suriye’den ayrılmak zorunda kaldı.

Etiketler :