Büyükanıt'tan şok talimat

Büyükanıt'tan şok talimat

Büyükanıt'ın, dış tehdide karşı uygulanması gereken Gayri Nizami Harp Planı'nın çerçevesini genişleterek, 'iç tehdit'e karşı uygulanması talimatı verdiği ortaya çıktı.

Büyükanıt'ın emriyle yenilenen 'Yeni Gayri Nizami Harp Planı'nın amacı doğrultusunda sivil vatandaşlara da 'özel' davetiyeler gönderilerek şu talepte bulunulmuş: Kontrgerillamız olur musunuz? Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun 'Karargah' isimli kitabında yer verdiği raporlara göre, Özel Kuvvetler Komutanlığı'yla Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi arasındaki yazışmayla ortaya çıkan belgelerde 'siyasî işgal' ifadesinin Gayri Nizami Harp esasları arasına sokulduğu görülüyor. Düzenleme çerçevesinde, psikolojik harbi yürütmekle yükümlü Seferberlik Bölge başkanlıklarının sayısının 12'den 24'e çıkarılması kararlaştırıldı. Başkanlıkların görev tanımı da 'siyasî işgal' tanımlamasına uygun biçimde 'ülke bütünlüğünü tehdit eden her türlü unsuru engellemek' ifadesiyle genişletildi.

Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun 'Karargah' isimli kitabında yer verdiği raporlara göre, Özel Kuvvetler Komutanlığı'yla Genelkurmay Başkanlığı Askerî Mahkemesi arasındaki yazışmayla ortaya çıkan belgelerde Yeni Gayri Nizami Harp Planı'na şu ifadelerin eklendiği görülüyor: "Fiziki, ekonomik, psikolojik, siyasi vb. işgal ve/veya teşebbüs durumunda işgali ortaya çıkarmak, karşı tedbirleri uygulamak, ülkemize karşı gayri nizami harp uygulama ve teşebbüsleri olduğunda icra edilecek karşı tedbirleri oluşturmak."

Kitapta yer verilen belgelere göre, siyasi işgalin gayri nizami harp esaslarına sokulması, bu harbi yürütmekle yükümlü Seferberlik Bölge Başkanlıkları'nın sayısının 12'den 24'e çıkarılması ve bu başkanlıkların halka daha yakın olacak şekilde genişletilerek düzenlenmesini de beraberinde getirdi. Buna göre, Seferberlik Bölge Başkanlıkları'nın görev tanımı da siyasi işgal tanımlamasına uygun bir biçimde 'ülke bütünlüğünü tehdit eden her türlü unsuru engellemek' şeklinde çerçevesi büyütüldü. Gayri nizami harbe dair bu esaslar 1977 senesinde yürürlüğe girmiş ve Yaşar Büyükanıt bu tanımı siyasi işgali alacak şekilde genişletme kararı alana, yani 2007 senesine kadar sadece dış tehdidi kapsıyordu.

Kitapta 'Yeni Gayri Nizami Harp' esaslarının düzenlenmesinin ardından Büyükanıt tarafından sivil vatandaşlara gönderilen özel davetler de yayınlanmış. Davetiyede vatandaştan kontrgerilla tipi yapılanmada yer alması isteniyor: "... Her Türk'ün seve seve katılacağına ve milli varlığımızın korunması konusunda hayati derecede önem taşıdığına inandığım, böyle milli bir hazırlık için milli hisleri kuvvetli, yetişmiş, bilgili ve cesur elemanlara ihtiyaç vardır. Yakından izlediğimiz yüksek nitelik ve yetenekleriniz, takdirle karşılanan müspet davranışlarınız ve milli heyecanınız dolayısıyla sizin de bu çalışmalara katılmanızı uygun gördüm. Bu milli konuya ilgi göstereceğinize ve yapılacak çalışmalara iştirak edeceğinize inanıyorum. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt."

Etiketler :