Büyükelçiler İsrail'den bir bir çekiliyor

Büyükelçiler İsrail'den bir bir çekiliyor

İsrail 24 gündür Gazze'ye saldırarak sivilleri hedef almaya devam ediyor. İsrail'in katliamlarına uluslararası toplumdan tepkiler büyürken, 5 Latin Amerika ülkesi İsrail'den büyükelçiliklerini çekerek fiili bir adım attı

İsrail ordusu operasyona başladığı günden bu yana bin 370 Filistinliyi katletti, 7 binden fazla kişiyi yaraladı. Suudi Arabistan ve Mısır başta olmak üzere Arap dünyasının sessizliği sürerken Brezilya, Şili, Ekvador, Peru, El Salvador ve Bolivya hükümetinden İsrail'in katliamlarına tepki olarak bazı kararlar alındı.

Ekvador'dan Gazze Katliamı'na tepki

18 Temmuz'da İsrail Büyükelçisini geri çeken Ekvador hükümeti, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptığı katliam sebebiyle böyle bir karar aldıklarını belirtti.

Brezilya: Bu şiddet kabul edilemez

Brezilya Dışişleri Bakanlığı'ndan Çarşamba günü yapılan açıklamada 'İsrail ile Filistin arasında tırmanan şiddet kabul edilemez' ifadesi kullanıldı. Brezilya saldırının başlamasından sonra ikinci kez açıklama yapmış oldu. Açıklamada Brezilya İsrail'in Gazze'ye karşı 'orantısız güç kullanmasını' kınadı. Açıklamaların ardından 24 Temmuz'da İsrail'den Büyükelçisini çektiğini duyuran Brezilya'da halk da İsrail katliamlarına karşı protestolar düzenledi.

İsrail'in protesto edildiği bir gösteride Brezilyalı bir kadın şu pankartı taşıdı: 'Çocuklar terörist değildir'

 

En sert tepki Şili'den

 

İsrail'e karşı en sert tepki Şili'den geldi. İsrail ile olan bütün ticari ilişkilerini askıya alan Şili, 18 Temmuz'da kararı uygulamaya başladı. 24 Temmuz'da da çekilen İsrail Büyükelçisi Jorge Montero'nun ülkesine döneceği belirtildi. Şili, İsrail'in 2009 yılında Gazze'de yaptığı katliamda da aynı tepkiyi vermişti.

İsrail'in Gazze katliamı, Şili'nin başkenti Santiago'da protesto edildi.

 

Venezuela: Yerin dibine batsın resmi açıklamalarınız!

 

Venezuella da, İsrail katliamına tepki olarak İsrail Büyükelçisini sınır dışı etti. 22 Temmuz'da açıklama yapan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, dünyaya çağrıda bulunarak 'Yerin dibine batsın resmi açıklamalarınız' dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Maduro açıklamalarına şöyle devam etti: 'Çağrım bölgedeki Arap halkına ve liderlerine; Ne zamana kadar katliama sessiz kalacaksınız? Filistinli kardeşlerinizin katliamını izlemeye devam mı edeceksiniz? Arap halkları ve Arap liderleri ne zaman uyanacak?'

Bolivya: İsrail terör devletidir

 

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail 'i "terörist devlet" olarak nitelendirdi ve saldırıları protesto etmek amacıyla iki ülke arasında uzun süreli vize muafiyeti anlaşmasını iptal etti.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales

 

Peru ve el-Salvador da büyükelçisini çeken ülkeler arasında

 

Peru Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 'İsrail'in başlattığı yeni askeri operasyonlar sebebiyle Gazze'de sağlanan ateşkesin yeniden bozulmuş olmasından derin üzüntü duymaktayız. Bu faaliyetler, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir' denildi. Açıklamanın ardından İsrail Büyükelçisinin geri çekildiği belirtildi. Salvador Hükümeti'nin açıklamasında da büyükelçinin geri çağrılması durumu, 'İsrail'in Gazze'ye yönelik olarak başlattığı ağır bombardımandan dolayı bölgede hızla artan şiddet konusunda istişareler yapılması maksadıyla' şeklinde ifadeler ile açıklandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.