Büyükelçiler sınırda mülteci mesaisi yaptı

Büyükelçiler sınırda mülteci mesaisi yaptı

Suriyeliler’i çadırkentlerde ziyaret eden büyükelçi temsilcileri onları yakından dinledi. Times gazetesi ise, Türk Kızılayı’nın Suriye tarafına da geçeceğini iddia etti.

Suriye’deki olaylardan kaçarak, Hatay’ın Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçeleri ile Boynuyoğun köyünde kurulan çadır kentlerde kalan Suriyeli sığınmacıların durumları Avrupa ülkelerinin Ankara Büyükelçilik Temsilcileri tarafından da rapor edilecek. Hatay’a gelerek çadır kentlerde incelemelerde bulunan büyükelçiliklerin temsilcileri, Boynuyoğun çadırkentlerinde inceleme yaparak sığınmacılarla görüştü. Ardından Altınözü ilçesine geçen yabancı misyon temsilcileri, burada Tekel Fabrikası binasının içindeki çadırkenti gezerek, yetkililerden bilgi aldı.Çadırkente girmelerine izin verilmeyen basın mensupları ise Tekel binasının dışından görüntü aldı. Çadırkentteki sığınmacıların, protesto gösterilerinde bulunarak, Suriye lideri Esad aleyhine slogan attıkları duyuldu.Bütün temaslarının basına kapalı olduğu belirtilen incelemeler sonrası Büyükelçilik Temsilcileri, raporlarını kendi ülkelerinin yetkililerine bildirecek. 

 Türk Kızılayı Suriye tarafına geçebilir

İngiliz Times Gazetesi, Ankara’nın Kızılay’ı Beşar Esad rejiminden kaçanlara yardım etmek için sınırın Suriye tarafına göndermeye hazırlandığını yazdı. Gazete, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ankara’nın Kızılay’ı Esad rejiminden kaçan binlerce kişiye yardım etmek üzere sınırın Suriye tarafına göndermeye hazırlandığını kaydetti. İngiliz The Times gazetesi, bu kararın, Türk ordusu ile Suriye ordusunu karşı karşıya getirebileceği iddiasında da bulundu. İddiaya göre, Türk Dışişleri Bakanlığı’ından bir kaynak, The Times gazetesine Kızılay’ı Suriye’nin içinde Türkiye sınırına yakın olan mülteci kampına göndermeye hazır olduklarını söyledi. The Times, Suriye Devlet Başkanı Esad’a bağlı silahlı güçler, demokrasi yanlısı harekete karşı baskı uygulamaya devam ederken, evlerinden kaçarak Harapcöz kampına sığınan Suriyelilerin Türk ordusunun kendilerini koruyacağına güvendiğini belirterek, “Böyle bir müdahele Türk ve Suriye ordularını karşı karşıya getirebilir” değerlendirmesine yer verdi.  Dışişleri Bakanlığı’ndaki kaynağın gazeteye, “Eğer sınırın karşı tarafında yaşanan insani kriz daha da kötüye giderse, Kızılay ülkeye girme kararı alabilir” dediği belirtildi.

‘Dönün’ çağrısı karşılık buldu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın konuşması çadırkentlerde yankı buldu. Esad’ın ‘evinize dönün’ çağrısını inandırıcı bulan 539 Suriyeli evlerine geri döndü. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye’deki olaylar nedeniyle ülkelerinden Türkiye’ye gelenlerin sayısını 10 bin 290 olaraka açıkladı.

Sığınmacılar için 1903 çadır kuruldu

Başbakanlık Basın Merkezi, bölgeye 2 bin 569 çadır gönderildiğini ve bunların bin 903’ünün kurulduğunu açıkladı. Açıklamada, “22 Haziran tarihi gece boyunca; ülkemize giriş yapanlardan 539 kişi kendi istekleri ile ülkelerine dönmüş olup, ilave olarak 111 Suriye vatandaşı ülkemize kabul edilmiştir’’ denildi. Dönüşlerin Esad’ın çağrısından sonra gelmesi dikkat çekti. 

Mülteciler konusunda işbirliği yapalım

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye ve Suriye’nin 850 kilometreden fazla ortak sınırının olduğunu belirterek, “Biz Türkiye’den etkileniriz, Türkiye de bizden etkilenir. Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Dost da zor zamanda lazım, ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz” dedi. Muallim, Türkiye’ye kaçan Suriyelilere geri dönmeleri çağrısında bulunarak, “Oradaki çadırlar ordu, Cisr Eş Şuğur’a girmeden bir hafta önce kuruldu ve silahlı örgütler insanları oraya gitmeye zorladı. Bizim Türklerden ricamız, bunların dönüşü ile ilgili bize yardımcı olsunlar. Biz, onların güvenliğine kefiliz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.