Büyükşehirden Açıklama Geldi

Büyükşehirden Açıklama Geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün akşam saatlerinde iki öğrencinin öldüğü, bir öğrencinin yaralandığı tramvay kazasıylai ilgili yazılı bir açıklama yaparak, 'Kazada bir dikkatsizlik yok' denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bağcılar–Güngören hattının işletmeye alındığı Eylül 2006'dan bugüne kadar yaşanan ilk ölümlü kaza olduğunu bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kazanın, Bağcılar-Zeytinburnu tramvayının Mehmet Akif istasyonundan Zeytinburnu istasyonuna doğru seyir halinde olduğu sırada, E-5 tramvay viyadük girişine 30 metre kala saat 17.40'da meydana geldiği hatırlatıldı.

Makinistin, kazanın hemen ardından komuta merkezini arayarak kazayı bildirdiği belirtilen açıklamada, yapılan anonsun ardından ''112 İlk Yardım'', ''155 Polis İmdat'' ve itfaiye aranarak bölgeye acil yardım ekiplerinin talep edildiği, Merter, Bakırköy ve Bağcılar itfaiye müfrezelerinden çıkan 3 aracın olay yerine 6 dakikada intikal ettiği kaydedildi.

Açıklamada, tramvay makinistinin Bahçelievler emniyetince alınan ifadesinde, ''Mehmet Akif istasyonundan Zeytinburnu istikametine yolculu olarak seferine devam ederken kara yolundaki araç trafiği dolayısıyla tramvay yoluna hızla atlayan öğrencileri gördüğü anda frenleme yaptığını, araç trafiğinin öğrencilerin tramvay yoluna girişlerini görmesine engel olduğunu'' beyan ettiği aktarıldı.

Kaza yerinde tespit edilen yaklaşık 25 metrelik fren izinden, tramvayın kaza sırasındaki seyir hızının 30 kilometre/saat olduğunun anlaşıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Kaza noktasındaki işletme hız limiti max. 40 kilometre/saat olup, araçların yapabileceği en yüksek hız 50 kilometre/saat ile sınırlıdır. Kazaya karışan araç tipi İstanbul Ulaşım A.Ş'nin işlettiği araçlar içerisinde en iyi fren performansına sahip araçlardır. Kaza yapan araç üzerinde yapılan fren performans testlerinde de bir probleme rastlanmamış olup, değerler normal ölçülmüştür. Bu kaza, Bağcılar–Güngören hattının işletmeye alındığı Eylül 2006 tarihinden bugüne kadar yaşanan ilk ölümlü kazadır.''

Kaza mahallinin yaklaşık 150-200 metre gerisinde tramvay durağı ve trafik ışıklı yaya geçidi bulunduğu belirtilen açıklamada, bölgedeki kaldırımlarda yayaların yola girişlerini engelleyen yaklaşık 1 metre boyunda sinyalizasyonlu demir korkulukların bulunduğu kaydedildi.

Yaya geçidine doğru okul boyunca sıralanan demir korkulukların, kazanın olduğu mıntıkada kavşak ve tramvay viyadüğü başlangıcıyla son bulduğu aktarılan açıklamaya, şöyle devam edildi:

''Lisenin, biri yan yola, diğeri ana yola açılan iki kapısı bulunmakta, yan yol kapısından ana yola gelen öğrenciler, yaya geçişinin olmadığı alanı kullanmaktadırlar. Ana yola açılan okul kapısı, tramvay durağının ve sinyal ışıklarının karşısındadır ve burada emniyetli geçiş mevcuttur. Yan yola açılan kapı mesafe olarak trafik ışıklarının bulunduğu yaya geçidine nispeten daha uzak olduğundan, öğrenciler tarafından kestirme bir yol olarak tercih edilmiştir. Bu yer ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesine ulaşan üst geçit talebi, Ulaşım Daire Başkanlığınca incelenmiş, tramvay yolu katener (catenery-enerji nakil hattı) sistemi ve viyadük nedeniyle çözüm alternatifleri çalışılmıştır. Söz konusu okul ile karşı taraftaki park-konut bağlantısı için yaya üst geçidi gündeme alınmış olup, çalışmalar devam etmektedir.''

Etiketler :