C.ÇANDAR "Uğur Mumcu'yu da açsınlar'

C.ÇANDAR "Uğur Mumcu'yu da açsınlar'

Yaşadığı dönemde Turgut Özal'ın en yakınındaki isimlerden biri olan Radikal Gazetesi yazarı Cengiz Çandar, Özal'ın 1988'de Anavatan Partisi kongresinde uğradığı suikastı çözdüğünü düşünüyor.

 

Bu konuyu birkaç kez Özal'a sorduğunu söyleyen Çandar, "Her seferinde 'kes, sorma' anlamına gelecek biçimde, konuyu değiştirdi. 'Bundan sonrası devlete zarar verir' deyip, frene bastı. Ama neyi gördüğünü bilmiyorum. Hiçbir ayrıntısını benimle paylaşmadı. Kimseye de isim telaffuz edeceğini sanmıyorum. Eşi Semra Özal dışında..." açıklamasında bulundu.

Cengiz Çandar, Turgut Özal'ın ölümüne yönelik 'zehirlendi, öldürüldü' iddialarına da temkinli yaklaşıyor. Ahmet Özal'ın, Özal'ın ölümüne yönelik o dönemde yaverliğini yapan Arslan Güner'i işaret etmesine şu eleştiriyi getiriyor: "Turgut Bey, ani bir kalp durmasıyla, bir saniye içinde öldü. Semra Hanım da aynısını söyledi. Arslan Güner, o dönem kurmay albay olarak Turgut Özal'ın başyaveriydi. Ona generallik veren de ölümünden çok kısa bir süre önce Özal'dı. O sayede Muhafız Alayı Komutanlığı'na atandı, yolu açıldı." Cengiz Çandar, Özal'ın ölümüne yönelik suikast iddiasının, ilk kez "Tam bu sorunu çözüyordu. Çözümü istemeyenler tarafından öldürüldü." sözleriyle Abdullah Öcalan tarafından dillendirildiğini vurguluyor.

ANAP'ın eski bakanlarından Adnan Kahveci tarafından kaleme alınan Kürt sorunu raporu da, Cengiz Çandar'ın elinde. Raporu, bizzat Adnan Kahveci'den 26 Mayıs 1991'de almış. Özal'ın bu raporu hazırlaması yönünde Kahveci'ye bir talimat vermediğini belirten Çandar, "O raporu Başbakan Tayyip Erdoğan'a da verdim. Bugün bu meselenin konuşulduğu noktaya bakarsak, o raporun içeriği de çok ayrıntılı falan değil. Turgut Bey'in düşünmediği, yapmadığı şeyler yok, o raporda." diyor.

Turgut Özal'ın, Eşref Bitlis'i çok sevdiğini belirten Cengiz Çandar; şehit olan Jandarma Genel Komutanı'nın 'Çekiç Güç'ün PKK'ya destek verdiğini tespit ettiği' yönündeki iddialara ise mesafeli. Çandar, Çekiç Güç ile PKK'nın yakınlaşmasının mümkün olmadığını iddia ediyor: "Çekiç Güç'ün orada olma sebebi, Kuzey Irak'taki oluşumu, Saddam'a karşı korumak. Karargâhı, Türkiye'de. Çekiç Güç'ün önünü açan Turgut Özal. Çekiç Güç dediğiniz, Amerikan, İngiliz ve Fransız ortak kuvvetlerinden oluşuyor. İşin içinde de Türk subayları var zaten. Haber vermeden uçak havalanamıyor. Siyasi olarak da Turgut Özal, ABD Başkanı'na 'George' diyecek yakınlıkta. Amaç Saddam'ı 36. paralelin kuzeyine taşırmamak. O sırada Saddam'la yakın ilişkide olan bir PKK var. Fantastik şeyler bunlar."

Mumcu'yu öldüren patlayıcı o dönemde askerde vardı

Turgut Özal'ın Necdet Öztorun'a yönelik tavrının ardından, sivil iradenin ilk kez YAŞ'a ağırlığını koyduğunu vurgulayan Cengiz Çandar'ın özellikle dikkat çektiği şey ise Uğur Mumcu suikastı: "Uğur Mumcu'yu da açsınlar, bakalım. Kim öldürdü Mumcu'yu? O patlayıcı Türkiye'de sadece askerde vardı, o dönemde. Bunu bir araştırsınlar."

ZAMAN 

Etiketler :