Cambridge tarihinde ilk peçeli mezuniyet

Cambridge tarihinde ilk peçeli mezuniyet

İngiltere'nin en ünlü üniversitelerinden Cambridge, Müslüman kız öğrencilerinin peçe ile mezuniyet törenine katılmasına izin verdi.

Cambridge Üniversitesi tarihinde ilk olarak öğrencilerinin peçeli mezun olmasına müsamaha gösteriyor. 600 Müslüman öğrencinin eğitim gördüğü üniversitenin sözcüsü yaptığı açıklamada dini kıyafetle mezuniyet törenine katılıma izin vereceklerini, dinlerinin kendilerine zorunlu kıldığı kıyafetleri giyen öğrencilerine kesinlikle saygı duyacaklarını ifade etti.

İngiltere'deki ünlü Cambridge Üniversitesi tarihinde ilk defa Müslüman öğrencilerine peçe ile mezuniyet törenine katılma izni verdi.

Üniversiteden son olarak yayımlanan bildiride şöyle dendi; "dini veya kültürel arka planları kendilerine 'peçe' gibi belli bir giysiyi giymeyi zorunlu kılan öğrencilerin mezuniyet törenine bu şekilde katılmalarına izin verilecek."
İngiliz Telegraph gazetesine göre üniversitenin sözcüsü şöyle dedi; "mezuniyet töreninde dini kıyafete izin verilecek. Eğer orada dini gerekleri kendisini belli bir kıyafet giymeye zorlayan öğrenciler varsa onlara kesinlikle saygı göstereceğiz."

"Devamlı peçe takan öğrencilerin peçe ile katılmalarına izin vereceğiz." diyen üniversite sözcüsü ayrıca bu kararın üniversite yönetiminin bir girişimi olduğunu, Müslüman öğrencilerden böyle bir talep gelmediğini vurguladı.

Öte yandan Newmarket şehri imamı Ahsen Muhammed Cambridge'nin kararını överek şöyle dedi: "Üniversite tarafından alınan bu kararın çok makul olduğuna inanıyor ve bunun doğru yol olduğunu düşünüyorum. Diğer tüm üniversitelerin de bu yolda gitmesini temenni ederim."

Cambridge Üniversitesi'nin internet sitesinde mezuniyet töreni esnasında üniversitenin şart koştuğu kıyafeti giymeyen öğrencileri mezuniyete almayacağı yönünde uyardığı, kıyafet meselesine büyük önem verdiği ve peçelileri bu kuraldan istisna tuttuğuna işaret ediliyor.

Gazeteye göre Cambridge Üniversitesi'nde 600 Müslüman kız-erkek öğrenci okuyor. Buna ek olarak 820 öğrencinin de kabulü değerlendirilecek.
 

Etiketler :