Camileri Yahudilere peşkeş çekmişler!

Camileri Yahudilere peşkeş çekmişler!

Son günlerin önemli tartışma konularından CHP'nin tek parti döneminde sattığı camilerle alakalı, şok bilgiler.

Son günlerin önemli tartışma konularından CHP'nin tek parti döneminde sattığı camilerle alakalı Akit, şok bilgilere ulaştı. 1925'ten başlamak üzere 1950 yılına kadar Türkiye genelinde yüzlerce camiyi yıktırıp satan CHP, bazı camileri de Yahudilere peşkeş çekmiş! Yaklaşık 25 yıllık süre zarfında sadece Edirne'de 57 tane camiyi yıktırıp satan CHP, bu camilerden 7'sini Musevi kökenli Yahudilere satmış. Edirne tarihi hakkında yazdığı kitaplarla tanınan Prof. Dr. Ratip Kazancıgil'in 1999 yılında yayımladığı “Edirne Mahalleleri Tarihçesi” adlı kitabı o dönem Yahudilere satılan camilere ışık tutuyor.

METREKARESİ 20 KURUŞ'TAN SATILIK CAMİ

Miladi 1529 yılında kurulan Fındık Dede Mahallesi halkını daha önce tamamen Müslümanlar oluştururken 1920'den itibaren mahallede Yahudiler de yaşamaya başladı. Mahalle kurulduğunda Fındık Fakih tarafından yapılan Fındık Fakih Camii, Vakfılar Müdürlüğü dosyalarına “Onarılmayacak derece harap ve tehlikeli olduğu bildirilen ve vakıflar fen kurulu mühendisliğinin raporu ile doğrulanan kadro dışı ve senelerden beri terkedilmiş Fındık Fakih Camii'nin yıkıntı artığının satılması kaydı ile hakkında 24 Ocak 1935'te 12 numaralı karar verilmiş, 11 Şubat 1935'te 15 numaralı kararla 106 liraya eski keresteci Topal Mehmet'e satılmıştır. Caminin arsası 28 Eylül 1940'da verilen 78 Numaralı kararla satılığa çıkartılmış metrekaresi 20 kuruştan Musevi Ruben Ejder'e satılmıştır” şeklinde işlendi.

YAHUDİ'YE SATMANIN GEREKÇESİ; YIKIK HARAP VAZİYET!

Camilerin satılmasındaki vaziyeti çoğunlukla camilerin yıkık ve harap vaziyet olması oluştururken Muradiye semtindeki Hadım Timurtaş Mahallesi'ndeki Hadım Demirtaş Mescidi'nin akıbeti de bir Yahudi'ye satılmak oldu. Edirne Vakıflar İl Müdürlüğü kayıtlarına göre ‘mescidin tamir kabul etmez bir şekilde harap olduğunun rapor kaydıyla sabit olduğu' belirtilerek 2 Ocak 1928 tarihli karara 420 liraya İlyazaroğlu Ruben Levi'ye satılmış.

İSAK OĞLU YAKO'YA SATILIK CAMİ

Muradiye'deki Haznedar Sinan Bey Camii'nin akıbeti de bir Yahudi'ye satılmak oldu. Camii'nin yıkıntı artıkları 1 Ocak 1929'da İsak oğlu Yako'ya satılırken arsası da 1940 yılında satıldı.

Yine Edirne'de Buçuktepe'de bulunan İbrahim Paşa Camii'nin son cemaat mahfili de benzer bir son yaşadı. Camii'nin son cemaat mahfili 30 Mayıs 1938'de alınan kararla Nesim oğlu eski keresteci Mişon'a 450 liraya satılıyor. Caminin minaresi de 1940 yılında satılıyor. Şimdiki vilayet konağı civarında yer alan Sıkça Murat Mescidi ise Esat Serezli başkanlığındaki komisyonun aldığı kararla yine bir Musevi olan düğmeci Yaşa'ya satıldı. Edirne Vakıflar İl Müdürlüğü kayıtlarına göre Cami haziresindeki mezar taşları da duvar yapımında kullanıldı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.