Camilerin ahıra çevrilmesini savundu

Camilerin ahıra çevrilmesini savundu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İsmet İnönü döneminde camilerin ahır olarak kullanıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan'a cevap verdi: "Kışla, yer yok. Nereye bırakacağız bunları? Bu askerlerimize nerede bakacağız?"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tek parti döneminde camilerin kışla olarak kullanılmasını ilginç gerekçelerle savundu. Kılıçdaroğlu, "O camilerde bu ülkeyi savunmak için, bizim çocuklarımız için şehitliği göze alan askerler, insanlarımız kalıyordu. Çünkü kışla, yer yok. Nereye bırakacağız bunları, bu askerlerimize nerede bakacağız?" dedi.

CHP lideri, bu skandal savunmayı Başbakan Erdoğan'ın eleştirilerine cevap verirken yaptı. Erdoğan, önceki gün hükümet programını anlatırken CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce'nin kendisine laf atması üzerine, "İsmet Paşa'nın sayesinde bu ülkenin ne bedeller ödediğini biz biliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Konya Alaattin Camii ile alakalı olarak İnönü'ye talimat veriyor, 'Burayı restore ettir' diyor. Çünkü ahır olarak kullanılıyordu. Temizletmiyor, restorasyonunu yaptırtmıyor. Ebediyete intikal ediyor Atatürk, orayı restore etmek de bize kalıyor. Bundan haberin var mı?" dedi.

Kılıçdaroğlu, bu sözlere cevabı bir gün sonra partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada verdi. Başka yer olmadığı için camilerin ahır olarak kullanıldığını ileri süren CHP lideri, şunları kaydetti: "Nasıl bu kadar ciddi bir hata yapılır? Bu vicdansızlık değil mi? Vicdanı olan, tarihi bilen, o ulusal Kurtuluş Savaşı'nın 1920'lerini 1930'larını bilen, tarihiyle barışık olan birisi tarihine bu kadar ihanet eden sözler söyleyebilir mi? Nasıl bunu yapar? Tarih, insan sevgisi yok. Çünkü bağımsızlığın, ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ne olduğunu bilmiyor. Hangi bedeller ödenerek o savaşın kazanıldığını bilmiyor. O askerlerin bir günde sadece bir öğün yemek yediğini de bilmiyor. Mehmet Akif'in şiirlerini okuyor ama onları da bilmiyor. Çünkü o şiirleri okumak için insanın ruhunda denizlerin depreşmesi lazım ama sen kim Mehmet Akif kim? Sen kim ulusal Kurtuluş Savaşı kim?"

'Erdoğan imzasına sahip çıksın'

Kılıçdaroğlu, 13 gün sonra yemin etmeleriyle ilgili tartışmaya da değindi. Başından beri 'yemin yolunun nasıl açılacağı' yönündeki sorulara "İrade beyanı olursa yemin yolu açılır." karşılığını verdiğini belirterek, önceki gün hazırlanan mutabakat metninde bu irade beyanını gördüklerini anlattı. Ardından, şunları kaydetti: "Bizim istediğimiz irade beyanı budur. Şimdi ya okuduklarını anlayamıyor veya sonradan fark etti, 'şimdi ben nasıl çark ederim' diye düşünüyor. Bunun altında AKP'nin üç grup başkan vekilinin imzası var. Sayın Erdoğan benim bildiğim namuslu insanlar imzalarına sahip çıkarlar. Şimdi kalkmış 'dik durdular, durmadılar' falan. Biz dik durduk! Bu imzayı inkar ediyorsan senin omurgandan kaygım vardır. Biz verdiğimiz sözde durduk başta ne söylediysek şimdi de aynı noktadayız."

Bu arada CHP Genel Başkanı, il başkanları ve belediye başkanları ile bir araya geliyor. Kılıçdaroğlu, yarından itibaren iki gün boyunca ayrı ayrı toplantılar yaparak 12 Haziran genel seçimlerinin sonuçlarını masaya yatıracak. Kemal Kılıçdaroğlu'nun toplantıların ardından tatile çıkması bekleniyor.

Çiçek, Kürt sorunu için grupları bir araya getirebilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e Kürt sorununun çözümü için devreye girme çağrısında bulundu. NTV'de soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, ''Kürt sorununun çözümüyle ilgili olarak Sayın Çiçek grupları bir araya getirebilir, sorun gruplarda biraz daha net ortaya konulabilir. Bu konuda gerekirse akil adamlar, uzun yıllar yazı yazanlar, akademisyenler olabilir, bunları bir araya getirebilir, sorunun çözümüne katkı verebilir, ben buna inanıyorum." diye konuştu. CHP lideri, Çiçek ile AK Parti ve BDP heyetlerinin bugün yapacağı görüşme için de "Nasıl bir görüşme yaparlar bilemiyorum ama halkın oylarıyla seçilmiş her milletvekilinin Parlamento'ya gelip görev yapmasını isterim." ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.