Çanakkale Boğaz Köprüsünün Güzergahı

Çanakkale Boğaz Köprüsünün Güzergahı

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, uzun süredir yapılması düşünülen Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün güzergâhını belirledi. Köprü, boğazın en yakın iki noktasından birinde inşa edilecek..

 

Deniz üzerindeki uzunluğu 1.400 metre olacak köprü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet gibi asma köprü teknolojisiyle inşa edilecek. 3 gidiş 3 geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. Köprünün maliyetinin 4-5 milyar dolar olması bekleniyor. Proje, 433 kilometrelik 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' olarak planlandı.

Karayolları yetkilileri, 2010 yılında projeye hız verileceğini belirtti. Güzergah, TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı'ndan başlayarak Çanakkale'ye uzayacak. Çanakkale Köprüsü'nü geçerek Balıkesir'e, Balıkesir Savaştepe mevkii üzerinden de İzmir Otoyolu'na bağlanacak. Aynı şekilde 361 kilometrelik 'Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü' projesi'nin bir ucu da TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı'ndan başlıyor. 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' projesi de aynı noktadan başladığı için iki proje bütünleşmiş olacak. 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' projesinin hayata geçmesi halinde, Avrupa'dan gelen ve Ege ve İzmir'e gidecek yükler, İstanbul trafiğine uğramadan, Tekirdağ-Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü geçerek, Balıkesir-Savaştepe mevkiinden Ege'ye ve Akdeniz'e ulaşacak. Avrupa'dan gelen ve İstanbul ile Anadolu'ya gitmesi gereken yükler ise Kuzey Marmara Projesi kapsamında, Kınalı Kavşağı üzerinden, Silivri, Çatalca, Hadımköy, Beykoz-Tarabya (üçüncü köprü) güzergâhını takip edecek. Böylece, Avrupa'dan gelen ve Ege'ye gidecek araçlar, İstanbul trafiğine hiç girmeyecek.

İstanbul trafiğine girmesi zorunlu araçlar ise İstanbul Boğazı'nın en kuzeyinde inşa edilecek üçüncü köprüyü kullanacak. Bu şekilde, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri kullanılmayacağı için İstanbul trafiği büyük ölçüde rahatlayacak. Çanakkale Boğazı'na inşa edilmesi planlanan köprü projesi, daha önce iki kez rafa kaldırıldı. Çanakkale Boğazı'na ilk köprü düşüncesi 1984-1989 yılları arasında ANAP döneminde gündeme geldi. 1994'te yeniden masaya yatırıldı. 1995 sonlarında ihaleye çıkıldı. İhaleye 18 yabancı firma katıldı. Kazanan firma, proje fizibıl olmadığı gerekçesiyle projeden çekildi.

Etiketler :