Çanakkale Boğazı'nda domuz gribi önlemleri

Çanakkale Boğazı'nda domuz gribi önlemleri

Çanakkale Sahil Hudut Sağlık Sıhhiye Baştabibi Dr. Murat Erden, Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilerin, domuz gribine karşı alınan tedbirler kapsamında kontrol edildiğini, herhangi bir endişe ve sıkıntının bulunmadığını bildirdi.

Erden, Çanakkale Boğazı'nın transit gemiler için önemli bir geçiş hattı olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 24 Nisanda domuz gribi hastalığına yakalanan ilk vakaları bildirmesinin ardından toplantı düzenlediklerini anımsatan Erden, gerekli planlamalarını yaptıklarını ve denetimlerde bulunacak personelin, kişisel tedbirlerini almaları hususunda bilgilendirildiklerini kaydetti.

Dr. Murat Erden, normal zamanda da kontrollerinin sürdüğünü ifade ederek şöyle konuştu:

''Limana yanaşan gemiler kontrol edilir. Personelimiz, şüpheli vaka olup olmaması durumuna göre geminin yanaşmasına izin verirler. Şimdiye kadar da bununla ilgili hiçbir problemle karşılaşılmadı. Alarmın verildiği 24 Nisan tarihinden itibaren Çanakkale'ye 4 tane yolcu gemisi geldi ve bunların hepsi bizim bilgimiz dahilindeydi. Doktorlarla birlikte sağlık memurları giderek gemi doktorlarından deklarasyonları alıp, şüpheli görülen vakalar olup olmadığı bilgisini sorduktan sonra, herhangi bir risk taşımadığı düşünülen ve bilinen yolcuların karaya inmesine izin verildi. Gelen bütün yolcu gemileri için standart bir uygulama zaten. Bizim izin vermediğimiz hiçbir kişi, yolcu ve mürettebatta olsa gemiden inemiyor.''

-TRANSİT GEMİLERE SAĞLIK SORGUSU-

Dr. Murat Erden, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan ve yabancı limandan gelip yabancı limana giden transit gemilere de sağlık sorgusu yapıldığını bildirdi.

Görev sırasında kullandıkları botlarda internet bağlantısı bulunduğunu anlatan Erden, Dünya Sağlık Örgütü'nün güncellediği listelerden riskli diye kabul edilen ülkeleri düzenli olarak görebildiklerini dile getirdi.

Gelen gemilerin geriye dönük 10 günlük seferi içerisinde riskli bir ülkeyle teması bulunması halinde daha dikkatli davranıldığını belirten Erden, böyle bir durumda, kişisel tedbirlerin alındığını, maske, eldiven ve önlük giyilerek gemilerle temas kurulduğunu ifade ederek şöyle dedi:

''Riskli bölgeden gelen bir gemiyse botumuza aldığımız personele de maskesini taktırıp o şekilde sorgulamasını yapıyoruz, ama herhangi bir risk taşımayan gemiyse normal rutin kontrollerimiz devam ediyor.

29 Nisan tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından alarm düzeyi 5. derece olarak açıklandığı zaman Çanakkale'de bulunan tüm acente temsilcileri ve kumanya sağlayıcılarına ulaşarak bilgilendirme toplantısı yaptık, kendilerine konuya hassas davranmaları konusunda uyarıda bulunduk. Onlar da bizlere destek olarak, her türlü işbirliğine yanaştılar. Şu an Çanakkale Boğazı'ndan geçen tüm gemilerle her türlü temas bizim kontrolümüz altında. Onunla ilgili herhangi bir endişemiz ve sıkıntımız yok.''

-MARİNA VE HAVA YOLU-

Çanakkale Marinası'na yabancı ülkelerden gelen yatlara da değinen Dr. Erden, ''özellike İtalya ve Yunanistan'da vakaların görülmesi sebebiyle bu yatlarda ilk temas, bizim için ön plana çıktı. Onların da ilk temasının bizimle sağlanması için Belediye Başkanlığı ile işbirliğine girdik. Yatların karayla teması sağlanmadan önce marina yetkililerinin bize ulaşmalarını ve ilk denetim ve kontrollerinin yapılmasına yönelik bir çalışma yaptık. Bu anlamda marina da kontrol altına alındı'' şeklinde konuştu.

Çanakkale Sahil Hudut Sağlık Sıhhiye Baştabibi Dr. Murat Erden, kente hava yoluyla planlı bir yurt dışı seferi olmadığına dikkat çekerek, böyle bir sefer gerçekleştiği taktirde, personel ve ekipmanlarıyla oraya giderek kontrolleri yapacak kabiliyete ve imkana sahip olduklarını kaydetti.

Erden, özellikle büyük hava alanlarında kullanılan termal kameraların, yoğunluk yaşanan bölgeler için faydalı olduğunu ve kişilerin risk taşıyıp taşımadığının tespitini sağladığını dile getirerek, gelen kişileri direk kontrol ettiklerini ve termal kameranın kendileri için bir zorunluluk olmadığını sözlerine ekledi.


Etiketler :