Çarşaf yasağına onay çıkmadı

Çarşaf yasağına onay çıkmadı

Fransa'da Danıştay'ın, peçeli çarşafın kamuya açık yerlerde tamamen yasaklanmasına ilişkin hazırlanan yasa tasarısıyla ilgili olumsuz görüş verdiği bildirildi.

Le Figaro gazetesi, dün toplanan Danıştay kurulu üyelerinin, hükümetin hazırladığı yasa tasarısını incelediği ve olumsuz görüş verdiğini duyurdu.

Gazetenin haberine göre Danıştay, ''yasa tasarısının hukuki temeli olmadığı, belirsizlik yaratacağı ve anayasayla sözleşmelere aykırı olabileceği'' yolunda hükümete görüş bildirdi.

Danıştay, daha önce yayınladığı raporda, yasağın sınırlı tutulması konusunda hükümete uyarıda bulunmuştu. Hükümet, yasa tasarısını gelecek çarşamba günü bakanlar kurulunda onayladıktan sonra meclise gönderecek.

Meclis, salı günü düzenlenen oturumda, peçeli çarşafın, ''cumhuriyet ilkelerine ve kadın erkek eşitliğine aykırı'' olduğunu ifade eden bir karar tasarısı kabul etmişti.

Hükümetin konuyla ilgili hazırladığı yasa tasarısı, Temmuz ayında meclis gündemine gelecek. Yasa tasarısı, kamuya açık yerlerde peçeli çarşaf giyenlerden 150 Avro, bu giysilerin giyilmesi için baskı yapanlardan ise bir yıl hapis ile 15 bin Avroya kadar para cezası istenmesini öngörüyor. Tasarının meclisten sonra senatoda da kabul edilerek Eylül ortasında yasalaşması bekleniyor.

Hükümetin, peçeli çarşafın kamuya açık her yerde yasaklanması için hazırladığı yasa tasarısının yumuşatılması amacıyla dün muhalefetteki Sosyalist Parti bir yasa teklifi sunmuştu. Sosyalist Parti, yasağın sınırının daraltılarak, sadece hükümet binaları, toplu ulaşım araçları, hastane ve banka gibi yerlerde güvenlik gerekçesiyle yüzü de örten giysilerin yasaklanmasını önermişti.

Etiketler :