Castro'ya 640 suikast girişimi

Castro'ya 640 suikast girişimi

ABD üst düzey makamlarınca Küba liderinin hayatına kasteden inanılmaz sayıdaki başarısız girişim...

Küba liderinin hayatına kasteden inanılmaz sayıdaki başarısız girişimin, ABD üst düzey makamlarınca hazırlandığı, istihbaratı ve ajanları tarafından gerçekleştirildiği bir sır değil.
Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin Küba'ya karşı düzenledikleri medya kampanyasında kendilerini insan hayatı savunucusu olarak deklare etmeleri, Kübalılara, ABD'nin kirli insan hakları geçmişinin yanısıra, Fidel Castro'ya düzenlenen 640 suikast girişimini hatırlattı.

Bugünlerde, 50. yıldönümünde, eski ABD başkanı Dwight Eisenhower tarafından 1960 Mart'ında imzalanan Başkanlık Emri'ni hatırlıyoruz. Bu belge Küba hükümetini devirmeye yönelik gizli operasyonları onaylamaktaydı. Bu operasyonlar arasında terörist saldırılar ve Fidel Castro'yu fiziksel olarak ortadan kaldırmaya yönelik planlar öne çıkmaktadır.

Gizliliği tümden ya da kısmen kaldırılan CIA dokumanlarında yer alan, tutukluların ve Domuzlar Körfezi Çıkartması'na katılanların itirafları, parlamento oturumları, ayrıca bu planları anlatan çok sayıda film, ABD planlarının en doğrudan kanıtlar arasında.

Küba devrimi liderini ortadan kaldırma girişimlerinin yaratıcılığı, bunun ABD yönetimi tarafından onaylanan ciddi bir plan olduğu unutulacak olsa, göz alıcı nitelikte.

Hakikatte, Fidel Castro'nun pürosuna ya da yemeğine zehir katma, Havana Universitesi'ndeki bir etkinlikte onu vurmak üzere adam satın almak gibi farklı suikast girişimi biçimleri, Küba Devlet Güvenliği örgütü tarafından başarısızlığa uğratıldı.

En son girişimlerden biri Panama'da, Pan-Amerikan Devlet Başkanları Zirvesi sırasında yaşanmıştı. Plana göre Castro konuşma yaptığı sırada, içinde bulunan öğrencilerle birlikte üniversite salonu havaya uçurulacaktı.

Bugün Kübalıların bu planları, Küba'ya karşı medya kampanyası düzenleyen ve insan hakları savunucusu olduklarını ileri süren gruplarla ilişkilendirmeleri çok kolay. Bu gruplara, Küba'ya karşı devlet terörüne sesini çıkarmayanların eşlik etmesi ise ayrıca manidar.

LP

Etiketler :