Casus cihazlarında kampanya!

Casus cihazlarında kampanya!

Bir yandan dinlenmekten korkuyor, bir yandan da dinlemeye bayılıyoruz!

Bir yandan dinlenmekten korkuyor, bir yandan da dinlemeye bayılıyoruz! Casus cihazlarda satış patlaması yaşanıyor. Yasa dışı olduğuna bakmadan bu cihazları internette pazarlayan şirketler, kredi kartına taksit ve ‘gold’ paket gibi kampanyalar yapıyor. “Eşini, dostunu, sevgilini dinle” sloganları da cabası!

Ardı ardına yaşanan telekulak skandalları, mahkeme kararı olmadan dinleme yapan kurumlar 70 milyonluk Türkiye’yi ‘haklı bir paranoya’ya bağladı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 71 bin 538 kişi resmen dinlendi. Resmi olmayan dinlemelerin sayısı ise bilinmiyor. Ancak asıl vahimi bir yandan bu korkuyu yaşarken bir yandan da dinleme cihazlarının peynir ekmek gibi satılması.

James Bond bile kıskanır

Cihazların en kolay bulunduğu pazar ise internet. Sanal alemde James Bond’u kıskandıracak teknolojiye sahip onlarca cihazı uygun fiyata bulmak mümkün. Öyle ki, merkezi İzmir’de bulunan DMC Bilgisayar firmasının sitesi ‘telefondinlemeprogrami.com’da kampanya paketleri bile var.

Eşler ve patronlar alıyor

Paket fiyatlar, 450 ile 2 bin 250 lira arasında değişiyor. Sitede, müşteriler Türkiye’nin neresinde olursa olsun ürünleri kendilerine ulaştıracakları ve bu ‘hizmet’ten “mutluluk duyacakları” söyleniyor. Şirket yetkilisi Caner Korkmaz, müşterilerinin ağırlıkla evli eşlerden ve işyeri sahiplerinden oluştuğunu söylüyor.

Ekstrede de casusluk

Şirket, casusluk yapanın yakalanmaması için her türlü önlemi de almış. Caner Korkmaz, bu önlemlerden birini şöyle anlatıyor: “Yazılımları müşterilerimiz kendileri de kurabilirken bazen karmaşık geldiği için biz yazılımlarımızı telefonlara kuruyoruz. Müşterilerimiz de bu telefonları dinletmek istediği kişilere veriyorlar. Aldıkları ürünlerin detayı kredi kartı hesap özetlerinde gözükmüyor. Ekstrelerde sadece bilgisayar yazılım ücreti olarak geçiyor ve bu şekilde müşteri gizliliği de sağlanıyor.”

‘Hediye gibi verin’ tavsiyesi

Müşterilere ‘dinleme taktikleri’ de veriyor. Mesela, casus yazılımın yüklü olduğu telefonu dinlenmek istenen kişiye, “Canım sana yeni telefon aldım” diye hediye gibi verebileceği söyleniyor.

PTT’yle teslim kolaylığı


‘Şirket, PTT ile ürünleri elden de teslim ediyor. Telekulak’ı ticarete çeviren bir başka site ise ‘casusbocek.com.’ Sitede göze ilk çarpan şey ise sitenin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi illerde temsilciliklerinin olması. Yine onlarca ürünün bulunabildiği web sitesinde, casus programın 1-3 saat arasında hazırlandığı da not edilmiş.

‘Suça iştirakten ceza alırlar’


Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Ali Osman Özdilek: “Casus yazılımları ve cihazlarını kullanarak telefon dinleme, ortam dinleme ya da SMS takibi gibi faaliyetlerde bulunmak TCK’nın 132 ve 135’inci maddesine göre suçtur. Casus cihaz ve yazılımları sağlayanlar ise Yine TCK 39. maddede yer alan iştirak suçları hükmünce suça yardım ve yataklık etmekten dolayı suçludur. İşlenen suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiriyorsa 15 yıldan 20 yıla, müebbet hapis cezasını gerektiriyorsa 10 yıldan 15 yıla, diğer hallerde de cezanın yarısı kadar ceza alırlar. Türkiye’de hukuken bu konuda bir açıklık yok, ancak yeni bir dal olması ve uzman personelin çok olmaması derhal müdahale edilememesini doğuruyor. Diğer yandan casus yazılım firmalarının ürünlerinin çok kullanılması toplumda bunun bir suç olmadığı izlenimi oluşturuyor.”

Yer tespiti bile yapıyor

3G PRO KAYIT ve DİNLEME PROGRAMI:

Telefonla yapılan görüşmeleri ve ortamdaki sesleri kayıt ediyor. Kayıtlar, dinlemeyi yapanın e-mail adresine geliyor. Dinlemek istenilen kişiye gelen kısa mesajların bir kopyası da dinleyenin cep telefonunda anında gönderiliyor. Yazılım, 10 ile 20 metre arasında hata payı ile Google Harita Servisi (Google Maps) sayesinde bire bir yer tespiti de yapıyor. Hedef telefona takılan tüm sim kartları da dinleyen kişiye anında bildiriliyor.

Bilgisayar kullanırken dikkat

MOUSE DİNLEME CİHAZI:

SATILAN en enteresan dinleme cihazlarından biri de Mouse içine yerleştirilmiş Gsm dinleme modülü. Kullanıldığı ortamdaki seslerin mesafe sınırı olmaksızın dinlenebilmesini mümkün kılan cihazın, fark edilmesi olanaksız. Mouse’a sim kart takıldıktan sonra sistem kullanıma hazır hale geliyor, herhangi bir telefondan takılmış olan karta ait numara arandığında cihaz otomatik açılıyor ve bulunduğu ortamın yüksek ses kalitesiyle dinlenmesini sağlıyor.

Evdeki prizler casus mu yoksa!

3-4-5-6’LI PRİZ DİNLEME CİHAZI:

Artık evinizdeki tüm prizlere şüpheli bir gözle baksanız iyi olur. Zira, masumane prizler birer casus program içeriyor olabilir. Sitelerde satılan bu cihaz, ‘Mesafe sınırı olmayan, en uzun mesafeli dinleme sistemi’ olarak pazarlanıyor. Bu cihazın içine yerleştirilen bir GSM simkart sayesinde mesafe sınırsız dinleme yapılabiliyor. Hatta yıllarca şarjı bitemeden kullanılabiliyor! Elektrikler kesilse bile, içindeki piller sayesinde 1-2 gün kesintisiz dinleme yapılabiliyor.

Dinlenmekten korkanlara!

CRYPTO TELEFON DİNLEMEYİ ENGELLEYEN PROGRAM:

Casus cihaz ve yazılım satan siteler, panzehirini düşünmeyi de ihmal etmemiş. Telefon görüşmelerini şifreleyip dinlenmesini önleyen yazılım da satılıyor. Bu yazılım iki kişinin arasındaki görüşmeyi şifreleyen bir program. Her iki telefonda da yüklü olması gerekiyor. Cep telefonu iki modlu çalışıyor. Birinci modda normal görüşmeler yapılırken, ikinci mod ise sadece kriptolu görüşmeler için. Kriptolu görüşme için karşı taraftaki telefonda da programın yüklü olması gerek.

UYARIYI DA YAPIYORLAR: Dikkat hapse girebilirsiniz!

Yasa dışı telekulak ticareti yapan internet siteleri, müşterilerine yasal uyarıyı da bir borç biliyor. ‘telefondinleme.net’ adresli site, ‘kanuni yükümlülük’ başlığı altında TCK’nın maddelerini bile sıralamış: “Diğer kişilerin SMS mesajlarına ve diğer telefon aktivitelerine bağlanmak veya casus telefon yazılımını bilgisi olmadan başka bir kişinin telefonuna yüklemek ülkemizde yasadışı bir faaliyet olarak kabul edilir. Yeni 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kişisel verilerin kaydedilmesini, izinsiz kullanılmasına ilişkin bilgidir. Kişisel hakların ihlal edilmesi halinde yürürlülüğe girecek olan Türk Ceza Kanunu Madde 135’e göre hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

VATAN

Etiketler :