Çatır çatır şube açmaya devam

Çatır çatır şube açmaya devam

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince,'2008 krizine aldanmadık ve aldatmadık. 2008'den bu yana çatır çatır şube açmaya devam ediyoruz '' dedi.

Özince, Rixos Otel'de İş Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliğinde 22'incisi düzenlenen ''İş'le Buluşmalar Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Ankara'nın İş Bankası için öneminin büyük olduğunu, çünkü bankanın Ankara'da kurulduğunu ifade etti.

Banka olarak, Türk girişimcilerin rekabet yarışında önde olmaları için daha çok katma değeri yüksek işler yapmaları gerektiğini belirten Özince, bunun için çaba göstermeye devam ettiklerini kaydetti.

Banka olarak, sürekli geliştiklerini anlatan Özince, ''Memnuniyetle söyleyebilirim ki, 2008 krizine aldanmadık ve aldatmadık. 2008'den bu yana çatır çatır şube açmaya devam ediyoruz'' dedi.

Sadece geçen sene 2 bin 250 kişiyi işe aldıklarını ifade eden Özince, personel sayılarının 24 bine, şube sayılarının da 1150'ye ulaştığını söyledi. Özince, ''1156. şubemiz de Erbil.

O da inşallah bu ay açılacak'' diye konuştu. Bağdat'taki şubenin açılışının güvenlik nedeniyle biraz daha geciktiğini ifade eden Özince, şunları söyledi:

''Şimdi Rusya'da banka alıyoruz. Küçük bir banka alıyoruz ama 15 tane şubesi var merkezi Moskova'da. Güzel derli toplu adam edebileceğimiz, itacert yapacağımız, kredi kartı satmak değil kredi kartı da dağıtırız icap ederse ama öyle bireysel bankacılık değil muradımız.

Biz girdiğimiz her ülkenin bankacısı olmamız lazım. Sadece orada Türklerin bankacısı değil, Rusların da bankacısı. 25 senedir Türkiye'de tasarruf ve kumbara kampanyası sürdürmüşüz.

Onlar da öğrensin tasarruf etmeyi. Hiç tasarruf alışkanlığı yok o toplumlarda. Bu hesapla Rusya'da 15, Sofya'ya açmak üzereyiz. O Almanya merkezli bankamızın 16. şubesi olacak.

4 de (Erbil, Bağdat, Süleymaniye) burada açarsak yaklaşık yurt dışında Londra falan derken 40 civarında şubemiz olacak.

Bu önemli bir şey. Bir Türk Bankası tarafından önemli bir şey. Bunu da destekleyen tamamen sizlerin inisiyatifi, sizlerin işleri olacak.''

''ANKARA'DAN GİTMEMİŞ ASLINDA''

İş Bankasının Ankara'da rakamlarının hep iyi olduğunu belirten Özince, ''Rakamlara bakıldığında İş Bankası Ankara'dan gitmemiş aslında'' dedi.

İş Bankasının Ankara'da yüzde 16,1'lik pazar payıyla kredide birinci durumda olduğunu ifade eden Özince, Başkent'te toplam 63 milyar lira olan nakdi kredi tutarının da 10 milyar lirasını İş Bankasının kullandırdığını belirtti.

Özince, sadece ticari kredi olarak bakıldığında pazar paylarının Ankara'da daha fazla olduğunu, ancak bireysel kredide biraz zayıf kaldıklarını söyledi.

Ankara'da nakdi ticari kredide pazar paylarının yüzde 17,8 olduğunu, kendilerinden sonra gelen bankanın ise payının yüzde 12,6 olduğunu belirten Özince, ''Ama mevduatta en tercih edilen banka değiliz.

Payımız yüzde 13. Yani Ankaralılar mevduatta bizi birinci yapmamışlar, kredide birinci yapmışlar. Çok teşekkür ederiz. Mevduatta ikinciyiz payımız 13. Birincinin payı 30'' diye konuştu.

Ankara'da mevduat kredi oranlarının yüzde 78 olduğunu anlatan Özince, her yüz liralık mevduatın 78 lirasını krediye çevirdiklerini kaydetti. Özince, Merkez Bankasının aldığı önlemlerin bunların maliyetini artırdığını ifade etti.

İş Bankasının Ankara'da ihracattan aldığı payın da muhteşem olduğunu ifade eden Özince, Türkiye'de ihracat payları yüzde 13 iken, Ankara'da ihracattan yüzde 17 pay aldıklarını belirtti.

Türkiye genelinde ithalattan aldıkları payın ise yüzde 9,3 olduğunu ifade eden Özince, Ankara'da bu rakamın 7,9 olduğunu ifade ederek, ''Bizim bankada bir yanlışlık var.

Bir kabiliyetsizlik var yani. İhracatta 17, ithalatta 7. Niye ithalat işlerini bize getirmiyorsunuz, bunu anlamıyorum. İthalata falan karşı değiliz. Bizim grubumuzda bile ithalat yapan firmamız mutlaka vardır'' dedi.

Ankara'da takipteki alacaklar rakamlarının 2008 sonunda bütün bankaların takipteki alacak rakamlarının yüzde 22'sine ulaştığını söyleyen Özince, bu rakamın şimdi yüzde 13'e düştüğünü kaydetti.

Özince, ''memnuniyet verici olan Ankara'daki sorunlu müşterilerimizin sorunlarını taşıyabilmişiz ve oran azalmış'' değerlendirmesinde bulundu.

Özince, yapılandırılan kredilere bakıldığında da bireysel ve ticari yapılandırılan kredilerin yüzde 80 olumlu sonuçlandığını ifade etti.

Ankaralı girişimcilerle yaptıkları işlerden çok memnun olduklarını dile getiren Özince, şunları kaydetti:

''Bütün istediğimiz sizin işleriniz daha da gelişmesi. Bankamızın performansını hiç kimseye satmaya çalışmıyoruz. Banka satılık değil. 'Satılık olsun diye şöyle bir süsleyelim de bir 5 milyar daha fazla etsin.' Hiç öyle bir derdimiz yok.

Tabi ki sermayedarlarımızı düşünerek piyasa değerine de çalışıyoruz. Nitekim Türkler bankacılık yapamaz denirken kurulmuş olan bu müessese, bugün dünyanın en iyi banka markaları arasında en yüksek Türk şirketi. Bu hepimizin başarısı.

Şimdi Ankara'da 1155 şubenin 112'si var. 6 tane daha açmak üzereyiz Öveçler, TOBB İvedik Organize Sanayi bölgesi Batıkent Metrosu, Dutluk, Kuyuyazıcı Caddesi, Etlik ve Mamak'ta birer şube  açacağız.

Yeter ki sizin işleriniz iyi olsun, Türkiye'nin yarınları daha güçlü olsun ve Türk insanının refah seviyesi yükselsin. Ekonomiden anladığımız yegane şey de budur.''

Alarko Holding Genel Koordinatörü ayhan Yavrucu da inovatif dönüşüm ve rekabetin çağın ekonomisine damga vuran en önemli iki kavram olduğunu söyledi.

işletmelerin bugünkü rekabetçi dünyaya ayak uydurabilmesi için dönüşümü günlük hayatın içine uyarlamaları gerektiğini belirten Yavrucu, bunu gerçekleştirmeyen işletmelerin ayakta kalmasının mümkün olmadığını ifade etti.

TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş de günümüz ekonomisinde ar-ge çalışmalarının önemine değinerek, TÜBİTAK'ın KOBİ'lere sağladığı destekler hakkında bilgi verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :