Çatlı'nın Mesut Yılmaz'a kıyağı

Çatlı'nın Mesut Yılmaz'a kıyağı

Abdullah Çatlı'nın ANAP kongresinde Mesut Yılmaz'a yaptığı büyük kıyak...

Abdullah Çatlı'nın ANAP kongresinde devreye girerek Mesut Yılmaz'ı seçtirdiği iddiası, Ergenekon'un 3. iddianamesine de girdi.

Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra Yılmaz'a başbakanlık yolunu açan kongrede, Çatlı'nın partilileri ikna ettiğini ileri sürdü.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın ANAP Genel Başkanlığı'na Abdullah Çatlı'nın desteği ile seçildiği iddiası 3. Ergenekon iddianamesine girdi. Abdullah Çatlı'yı Mehmet Özbay kimliği ile tanıdığını anlatan Ergenekon sanıklarından Özel Harekat eski Daire Başkanvekili İbrahim Şahin, "Mesut Y.'yi o seçtirdi. Kongrelere katıldı" dedi.

DEVLETTE ÇOK ETKİLİYDİ

Şahin Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara verdiği ifadede şunları söyledi: "Bu kişiyi başka bir şekilde tanımam mümkün değil çünkü MİT'teydi. Mesut Y.'yi o seçtirdi. Kongrelere katıldı MİT'te, İçişleri'nde Başbakanlık'ta bakanlıklarda çok yetkiliydi."ANAP Genel Başkanlığı için Yıldırım Akbulut ile yarışan Mesut Yılmaz 15 Haziran 1991'deki kongreyi kazanarak ANAP Genel Başkanı ve Başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

ÖZAL 3. TURDA KARAR DEĞİŞTİRDİ

31 Ekim 1989'de Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal, hükümeti kurma görevini Yıldırım Akbulut'a vermişti. Özal'dan sonra ANAP Genel Başkanı ve Başbakan olan Yıldırım Akbulut, ilk kongrede Hasan Celal Güzel ile yarıştı. Güzel'e karşı Akbulut'u destekleyen Yılmaz, 15 Haziran 1991'deki kongrede ise Akbulut'a karşı aday oldu. Yılmaz'ı destekleyenler arasında Cumhurbaşkanı Özal'ın eşi Semra Özal da yer aldı. Kongrenin başında Akbulut'a destek veren Özal, 3'ncü turda Akbulut'un arkasındaki desteğini çekince Yılmaz ANAP Genel Başkanı koltuğuna oturdu.

ÇATLI ANİDEN SAF DEĞİŞTİRDİ

Abdullah Çatlı ile birlikte kongrede Mesut Yılmaz için çalıştıklarını ifade eden eski ülkücülerden Abdullah Kederoğlu şunları o dönemde şunları anlatmıştı: "Ben dâhil arkadaşlarımız Çatlı'yla Mesut Yılmaz'ın kongresi için çalışmıştık. Aslında ilk başta Yıldırım Akbulut'u destekliyorduk. Ama sonra ne oldu, bir gecede döndük. Çatlı ve hepimiz aniden Yılmaz'ı desteklemeye başladık. Kongreyi Yılmaz kazandı."

BİR TELEFONLA KUMAR BORCUNU SİLDİRDİ

Mafya-siyaset-derin devlet ilişkilerinin ortaya çıktığı 3 Kasım 1996'daki Susurluk kazasında hayatını kaybeden Abdullah Çatlı'nın ilişkileri hâlâ sırrını koruyor. Susurluk çetesinin siyasilerle ilişkileri gündeme her geldiğinde Mesut Yılmaz ısrarla Çatlı'yı tanımadığını söyledi. İpekçi'nin öldürülmesi ve Papa'ya suikast girişiminin kilit ismi Oral Çelik ise "Mesut Yılmaz Dışişleri Bakanı'yken isviçre'ye geldi. Abdullah Çatlı ile görüştü, İsviçre'ye nota bile verdi. Çatlı bu görüşme sırasında Ankara'daki bir kumarhaneye telefon etti. Yılmaz'ın tüm borçlarını sildirtti" iddiasını ortaya atmıştı.

Etiketler :