Çay fiyatları beklenenin altında

Çay fiyatları beklenenin altında

MÜSİAD Rize Şube Başkanı Temizel: Çay fiyatı beklentilerin altında kalmıştır.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Cem Temizel, önceki günlerde açıklanan 2010 yılı yaş çay fiyatının beklentilerinin altında bir fiyat olduğunu söyledi.

Temizel, hükümetin belirlediği fiyat doğrultusunda Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından 1 TL olarak açıklanan 2010 yılı yaş çay fiyatı ile ilgili açıklama yaptı. Temizel, "Meslek odalarının açıkladığı girdi maliyetleri, ülkedeki genel enflasyon oranı ve dünya piyasaları göz önünde alındığında verilen fiyat normal gibi durmakla beraber bu fiyatın beklentileri karşılamaktan uzak olduğu da gün gibi ortadadır.'' dedi.

MÜSİAD Rize Şubesi olarak 2010 yılı yaş çay fiyatının 1 lira 100 kuruş olacağı yönünde görüş bildirdiklerini hatırlatan Temizel, "Açıklanan fiyat bizlerin de beklentilerinin altında kalmıştır. Bu tür durumlarda geçmiş yıllara göre tek sevindirici gelişme hem ÇAYKUR'un hem de özel sektörün peşin para çay alımı yapacaklarına dair ortaya koymuş oldukları ifadelerdir. Bu saatten sonra yapılacak tek şey bereketli ve kaliteli bir sezon için çok çalışmak olduğudur. Bugün dünden daha iyi bir kalitede ürün ortaya koyarsak çayın hak ettiği değere ulaşması, yarınlar için daha kolay olacaktır." diye konuştu.

Verilen fiyatın çay üreticisini tatmin etmeyeceğini dile getiren Temizel, şöyle dedi: "Hem ÇAYKUR hem de müstahsil açısından bakıldığı zaman ortada paradoks bir durum varmış gibi gözükse de asıl olan halk ve halkın ihtiyaçlarıdır. İnsanların kendi memleketlerinde yaşamalarının birçok faydası olduğu gibi maliyetleri de vardır ve bu maliyetler devlet tarafından karşılanmalıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman özellikle çay ve çay benzeri bazı tekel ürünlerinin fiyat belirlemelerinde genel ekonomik verilerin dışına çıkılarak, müstahsili memnun edici bazı stratejiler geliştirmek bir zorunluluktur."

CİHAN

Etiketler :