ÇeK Hükümeti Düştü

ÇeK Hükümeti Düştü

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nde hükümete güvensizlik oyu..

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nde Başbakan Mirek Topolanek başkanlığındaki hükümet, yapılan güven oylamasında düştü.

Çek parlamentosunun dünkü oturumuna muhalefetin sunduğu "güvensizlik önergesinin" görüşüldüğü oturumda 101 milletvekilinin oylarıyla Topolanek Hükümeti'nin düşürüldüğü açıklandı.

Çek Cumhuriyeti anayasasına göre güven oylamasıyla düşürülen hükümetin derhal istifasını sunması gerekiyor. Anayasa, Cumhurbaşkanı yeni hükümeti kurma görevini bir başkasına verinceye kadar eski hükümetin görevde kalmasını da öngörüyor.

Yıl başından bu yana AB dönem başkanlığını da yürütmekte olan Başbakan Mirek Topolanek başkanlığındaki hükümete karşı kurulduğu Ocak 2007'den bu yana dört kez güvensizlik önergesi verilmiş ancak oylamada yeterli çoğunluk sağlanamamıştı.

Siyasi gözlemciler Çek Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir hükümetin güven oylamasıyla düşürüldüğünü belirtiyor.

Başbakan Topolanek başkanlığında ortanın sağı partilerden kurulan hükümet, 200 üyeli parlamentoda 96 sandalyeye sahipti. Parlamentoda muhalefetin 97, bağımsızların ise 7 sandalyesi bulunuyor.

Hükümete karşı güven oylaması önergesi veren muhalefet lideri ve sosyal demokrat parti başkanı Jiri Paroubek, Başbakan Topolanek'in küresel kriz nedeniyle ülkede baş gösteren ekonomik sorunlara çözüm üretememekle suçladı.

"AB DÖNEM BAŞKANLIĞI BUNDAN ETKİLENMEYECEK"

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyetinin Başbakanı Mirek Topolanek, hükümetinin parlamentodan güvenoyu alamamasının, ülkesinin AB dönem başkanlığı görevini sürdürmesini etkilemeyeceğini açıkladı.

Başbakan Topolanek, dönem başkanlığı adına kısa bir yazılı açıklama yaparak, "şu anda, bu durumun AB dönem başkanlığı görevini etkilemeyeceğini" bildirdi.

Çek hükümetinin düşmesinin ardından AB Komisyonu da yazılı bir açıklamayla, güvenoyu başarısızlığının ardından dönem başkanlığı görevinin aksamayacağına olan güveninin tam olduğunu ifade etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :