Çekmeden önce dikkatlice sayın

Çekmeden önce dikkatlice sayın

Hac ve umre ziyaretine gidenlerin kutsal topraklardan hediye olarak getirdikleri Uzakdoğu yapımı tespihlerin tane sayıları farklılık gösteriyor.

Hac ve umre ziyaretine gidenlerin kutsal topraklardan hediye olarak getirdikleri Uzakdoğu yapımı tespihlerin tane sayıları farklılık gösteriyor. Daha çok Çin ve Tayvan malı hediyelik tespihler bilinenin aksine 33 veya 99 yerine 45, 98 ve 102 taneli çıkıyor. Budistlerin de kullandığı bilinen tespihlerin tanelerindeki farkın, bu ülkelerin kültürlerinden kaynaklanabileceği belirtildi.

 

Genellikle namazlardan sonra söylenen zikirler için kullanılan tespihlerin yıllardır yanlış olduğunu farkedenler hayretler içerisinde kalıyor. Kayseri'de yaşayan Ahmet Aslan, babasının umre dönüşü getirdiği 100 adet hediye tespihlerin 47'sinde tane sayılarının farklı olduğunu söyledi. Babasının umre arkadaşlarını uyardıklarını dile getiren Aslan, aynı sıkıntının onların aldığı tespihlerde de çıktığını kaydetti.

 

Kayseri'de hac malzemeleri satan Hüseyin Turan, namaz, vird ve el tespihi olmak üzere üç türlü tespih bulunduğunu söyledi. Son günlerde müşterilerinden tespih taneleriyle ilgili şikayetlerin arttığını belirten Turan, söz konusu sıkıntıyı Çin ve Tayvan'dan ithal edilen tespihlerde yaşadıklarını belirtti. Tespihi doğrulamak için ara imamelerin aynı eksende olması gerektiğini ifade eden Turan, "Tespih iki ucundan tutulduğunda ara imameler karşı karşıya gelmiyorsa mutlaka eksiklik veya fazlalık vardır. Bu şekilde basit bir yöntemle hata tespit edilebilir." şeklinde konuştu.

 

Kayseri İl Müftülüğü Fetva Makamı yetkilileri, namazdan sonra yapılan zikirlerin eksik veya fazla söylenmesinin sünnete aykırılık oluşturacağını ifade etti.

 

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan da Hz. Peygamber (sas) tarafından namazlardan sonra özellikle 33'er defa çekilmesi gereken zikirlerin önemli olduğunu vurguluyor. Belirtilen rakamların bir anahtar niteliğinde olduğunu kaydeden Nursaçan, "Nasıl ki her anahtar her kapıyı açmazsa bu zikirler de böyledir. Hz. Peygamber 33 defa demişse bunun bir hikmeti vardır. Boşuna söylenmiş bir şey değildir. O nedenle 33 rakamına kesinlikle uyulması gerekiyor." diye konuştu.

 

Tespihin 33 veya 99 tanesi bulunması gerektiğinin Hz. Muhammed'in (sas) sünnetinden geldiğine dikkati çeken Nursaçan, şu bilgileri verdi: "Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz; 'Her namazdan sonra kim 33 defa 'Sübhanallah', 33 defa 'Elhamdülillah', 33 defa 'Allahü ekber' der, 100'e tamamlamak için de 'La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey in kadir' derse, kul hakkı hariç günahları denizköpüğü kadar çok olsa bile affedilir.' şeklinde buyurmuştur. 33 ya da 99 taneli tespih, namazlardan sonra bu sünneti yerine getirmek için kullanılır. Tespih tanelerinin fazla veya eksik olması sünnetin terkini oluşturur. Bu da hoş olmayan bir durumdur."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.