Cep telefonu değil 'cep bombası'

Cep telefonu değil 'cep bombası'

Sağlığa zararlı 70 bin telefon cepte bekliyor.

BTK laboratuarlarında yapılan incelemelerde Türkiye'de bulunan ve insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturan 70 bin telefon tespit edildi. Türkiye'ye yasal yollardan girmesine karşın bu cihazların bertaraf edilmesi gerekiyor, ancak mahkeme süreci devam ettiği için bilimsel olarak kanıtlanmasına karşın bu tehlike saçan cihazlar kullanılmaya devam ediyor

2007'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde açılan ve 2008'den bu yana çalışmalar yürüten Piyasa Gözetimi Laboratuarı'nda şu ana kadar standartlara uymayan 40 bin cihazı bertaraf ettiklerini belirten BTK Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, "Bugün itibariyle 10 ayrı cihazın güvensizlik tespit ettiğimiz için bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu, piyasadaki 70 bin cihazı ilgilendiriyor. Satışları durduruldu. Ancak bertaraf edilebilmesi için mahkeme sürecinin tamamlanmasını bekliyor" dedi.

53 FİRMAYA CEZA KESTİK

Biri Dect, biri sabit ve geri kalan 8'i cep telefonu modeli olan bu cihazların büyük bir çoğunluğunun Türkiye'ye yasal yollardan ithalatı yapılan "no name" ve Çin malı olduğuna dikkat çeken Oruç, "Bu cihazların insan ve çevre sağlığı açısından teknik düzenlemelere uygun olmadığını tespit ettik. Bertaraf edilmeleri gerekiyor. Mahkeme süreci tamamlanana kadar sadece satışını durdurabiliyoruz. Ancak bu mevzuların mahkeme süreci 2-3 yıl sürebiliyor. Bunlardan piyasada satılmış olanlar ise kullanılmaya devam ediyor" diye konuştu.

'İTHALATIN ÜÇTE BİRİ NO NAME'


Son 2.5 yılda aralarında büyük üreticilerin de yeraldığı 53 firmaya, 1.155.606 TL'lik idari para cezası kestiklerini, ayrıca 1.479.000 TL'lik test masrafı tahakkuk ettirdiklerinin altını çizen Oruç, şunları söyledi: "Türkiye olarak, 2008'de 15 milyon, 2009'da 12 milyon, 2010'un ilk yarısında 5.5 milyon cep telefonu ithal etmişiz. Bir cihazın tüm test işlemleri için 40 gün gerekiyor. Her biri için bu testleri ithalat aşamasında yapmaya kalkarsak pratik olmaz, ithalat yapamaz hale geliriz. Diğer taraftan AB mevzuatı gereği pazara girişte beyan usulüyle ticaret yapılıyor. Şu ana kadar ithalat edilen cep telefonlarında Çin menşeli 'no name' olanların oranı 2008'de yüzde 16'lardayken, bu yılın ilk yarısında yüzde 28'e kadar çıktı."

EN ÇOK ŞİKAYET PİL VE ŞARJDA


Yaklaşık 5 milyon TL'ye faaliyete geçen ve 33 uzmanın çalıştığı laboratuarda, bilgi-belge, fiziki kontrol ve laboratuar testleri olmak üzere 3 farklı yöntemle piyasa denetimi ve gözetimi yaptıklarını aktaran Ejder Oruç, "İnternet üzerinden başvurusu yapılan şikayetlerde en çok pil ve şarj cihazı şikayeti alıyoruz. Üçer aylık dönemlerde de planlı denetimler yapıyoruz. Güvensizlik tespit ettiğimizde, firmaya bu sorunu gidermesi için 4 ay süre veriyoruz. Bu süre sonunda sonuç alamazsak, bertarafına karar veriyoruz. Bertaraf için iki yöntem var; 'ya imhaya ya da menşeine geri gönder' diyoruz" diye konuştu.

BUNLARA DİKKAT EDİN


Otomobillerin karbon salınımlarının da ölçülebildiği Hacettepe Teknokent'teki Piyasa Gözetimi Laboratuarı'nda önümüzdeki günlerde 3G'ye yönelik testlerinin de yapılacağı bölüm açılacak.

Türkiye'de baz istasyonlarının yaydığı ışımanın Dünya sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği 41 v/m'lik limitten dört kat daha düşük olan 10 v/m seviyesinde olduğuna (yapılan testlerde ölçüm değerleri 1-4 v/m arasında) dikkat çeken laboratuarda çalışan uzmanlar, cep telefonu kullanıcılarına şu tavsiyelerde bulunuyor:

- Özellikle sar değeri yüksek olan telefonlarını bluetooth kulaklıkla kullanmak sar değerini 6'da bire, normal kulaklıkla kullanmak 10'da bire düşürüyor. Bu yüzden bu tarz cihazları kulaklıkla kullanın.

- Cep telefonunu, kulağınızla ağzınız arasında 15 derece açı bırakarak kullanın. Cihazı kullanırken, yanağınıza yapıştırmayın.

- Telefonunuz çaldığında hemen açmayın. Bir defa çaldıktan sonra açıp, daha sonra kulağınıza götürün. Telefonunuz ilk çaldığı anda, baz istasyonu ile iletişim kurduğu an olduğu için daha çok elektromanyetik dalgaya maruz kalırsınız.

- Cep telefonunuzun çekim gücü az olduğu durumlarda konuşmalar kısa tutulmalı. Sinyal tam alınmıyorsa cihaz maksimum enerji harcar.

Etiketler :