Cepte taşınabilen yangın söndürücü

Cepte taşınabilen yangın söndürücü

'Söndürmeyen Yangın tüpleri' NASA tarafından kullanılan yeni nesil teknolojiyle tarihe karışacak

Kamuoyunda tartışma konusu haline gelen 'Söndürmeyen Yangın tüpleri' NASA tarafından kullanılan yeni nesil teknolojiyle tarihe karışacak.

Çantada, cepte, araçlarda rahatlıkla taşınabilen MangiaFuoco ( Alev yiyen) adlı yeni teknoloji 5 yangın tüpünün söndürme gücüne sahip. AB ülkeleri, ABD, Japonya gibi ülkelerde polis, itfaiye ve kamu binalarında kullanılmaya başlanan yeni nesil yangın söndürücü, hiçbir şekilde tortu ve koku bırakmıyor. Klasik yangın Tüplerinin söndürme süresi bakımından yangına müdahalede yetersiz kaldığına dikkat çeken ürünün Türkiye Distribütörü OMET Ltd. Genel Müdürü Recep Çatak, "6 Kg ağırlığındaki tüple yangına ortalama 15 saniye müdahale edilebiliyor. Bizim 250 gramlık ürünümüz 50 ile 100 saniyeye kadar söndürme süresine sahip. Hiçbir dolum ve bakım masrafı da yok. Tüm gelişmiş ülkeler bu son teknolojiye yöneliyor. Özellikle motosikletli polislerde bu ürünün yer alması, yangını büyümeden önleme ve hayat kurtarmada önem taşıyor. Dünyanın en büyük otomotiv devleri tarafından kullanılmaya başlandı" dedi. Yaklaşık 1 Milyar dolarlık yangın söndürücü pazarından ilk yıl yüzde 5 pay almayı hedeflediklerini aktaran Çatak, Hedeflerinin ileride bu teknolojinin Türkiye'de üretilmesi olduğunu söyledi.

Hassas ekipmanlara bile zarar vermeden yangını söndürme özelliğine sahip mini yangın söndürücüler Türkiye'de satışa sunuldu. Cepte taşınabilecek boyutta üretilen MangiaFuoco'nun ağırlığı 250 ila 450 gram arasında değişiyor. Genel Müdür Çatak, Yangında can ve mal kaybını en aza indiren söndürücümüz 200-400 lira aralığında satılacak "dedi.

Yangın söndürücülerin kullanım alanlarının genişliliğine dikkat çeken Çatak, şöyle konuştu: " Toplumsal olaylarda trafik polisinin veya vatandaşların yanan araca müdahalesi cihazımızla çok kolay. Hep geç gelen itfaiyeye kızarız. Dar yollardan itfaiye gelinceye kadar insanlar ilk müdahaleyi kendileri yapabilir"

Uzay mekiklerinde ve NASA'da kullanılıyor

Mangia Fuaco cihazının Amerika'daki bilim adamlarının ihtiyacı sonucu üretildiğine dikkat çeken Çatak, "Mevcut yangın tüpleri uzay mekiklerinde ve NASA'da kullanıldığında hassas teknik ekipmanları bir daha kullanılamayacak hale getiriyordu. Bunun üzerine eşyaya zarar vermeden yangını söndüren bu cihazlar üretildi" dedi. Söndürücünün torpido gözü, cep ve çantada taşınacak kadar kücük olduğuna dikkat çeken Çatak, "AB ülkelerinde geleneksel yangın tüplerinin yerini yeni teknolojiler alıyor. İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, Belçika ve Amerika'daki bir çok kamu ve özel kuruluş bu ürünü kullanıyor. İtalya'da tüm polis, itfaiye ve ambulanslarda var. Benzin istasyonları, araçlar, evler, okullar, firmalar rahatlıkla kullanabilir. CE Belgesine sahip ürün tamamen ekolojik olduğu için çevreye zararı yok" diye konuştu.

Pazardan yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz

2010 sonuna kadarİstanbulAnkara, İzmir ve Bursagibi büyük şehirler başta olmak üzere 10 ilde bayilik vererek 100 bin adet satış rakamına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Çatak, Türkiye'nin tamamında ise satış noktaları kuracaklarını kaydetti. Türkiye'nin önde gelen akaryakıt, otomotiv ve taşımacılık şirketleriyle olumlu görüşmeler yaptıklarını belirten Çatak, "Özellikle benzin istasyonları, tankerlerden büyük talep var. 4000 volta kadar İletkenliği olmaması sayesinde Server, bilgisayar ve teknik ekipmanlara zarar vermiyor. TÜBİTAK'a da numune verdik. Deneyler sırasında ayda 100'e yakın klasik tüp kullandıklarını fakat teknik cihazların söndürme sırasında büyük hasar gördüğünü söylediler. Konut, Araç, motosiklet, otobüs, kuyum, banka, bilişim, otel, okul ve deniz ulaşımı firmaları ürünü kullanmaya başladı" diye konuştu. Genel Müdür Çatak, "1 milyar dolarlık Türkiye yangın söndürücü pazarından ilk yıl yüzde 5, gelecek 5 yıl içerisinde ise yüzde 20 pay elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Etiketler :