Çetin Doğan Kazakistan'da mescit kapatmış

Çetin Doğan Kazakistan'da mescit kapatmış

Emekli Orgeneral Doğan'ın, Kazakistan'daki "üniversiteyi kışlaya çevirdiği" belirtiliyor

Hüseyin Güngör'ün haberi:

Balyoz darbe planında imzası bulunduğu iddia edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, Kazakistan'daki Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin mütevelli heyeti başkanı olduğu dönemde "üniversiteyi kışlaya çevirdiği" belirtiliyor. O dönemde Çetin Doğan ile birlikte çalışan Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin şimdiki rektör yardımcısı Kulbek Yergöbek ve yine o dönemde üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Gazeteci -Yazar Muhan İsahan, Cihan'a konuştu.

DOĞAN, KAZAKİSTAN ANAYASASI'NI ÇİĞNEDİ

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın üniversitede namaz kılan öğrenciler için açılan mescitlere kilit vurduğunu ifade eden araştırma görevlisi ve Gazeteci Yazar Mukan İsahan birçok öğrencinin o dönemde mağdur edildiğini söyledi. Üniversite'nin bulunduğu Türkistan halkının manevi dinamiklerinin güçlü olduğuna dikkat çeken Mukan İsahan, Doğan'ın üniversiteye gelmesi ile birlikte bu değerlere önem vermeden birtakım yasaklar getirdiğini söyledi.

İsahan, Doğan'ın mescitlere kilit vurarak ve başörtülü öğrencilerin üniversiteye girmelerine yasak getirerek Kazakistan Anayasası'nı da çiğnediğini kaydetti. Doğan'ın, Kazakistan yasalarına adeta meydan okuduğunu ifade eden İsahan, o dönem büyük rahatsızlıkların yaşandığını aktardı.

Kazakistan Anayasası'na göre Kazakistan'da bulunan üniversitelerde kız öğrencilerin başörtüsü takabileceklerini ifade eden Gazeteci Yazar Mukan İsahan, Çetin Doğan'ın bu yasayı dikkate almadan kendi yasalarını uygulamaya koyduğunu söyledi. Dine son derece karşı bir yönetim sergilediğini ifade eden İsahan, Kazak halkı olarak Türkiye'den gelen bir yöneticinin böyle yasaklar koymasını anlayamadıklarını vurguladı.

Türkiye'deki üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulandığını bildiğini sözlerine ekleyen İsahan, Doğan'ın bu yasakları Kazakistan'da da uygulamaya koymak isteyerek model oluşturmaya çalıştığını belirtti.

Kazakistan'da ünlülerin adıyla kurulan üniversitelerde onları anlatan derslerin de olduğunu vurgulayan araştırma görevlisi İsahan, Doğan'ın Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden 'Ahmet Yesevi' derslerinin kaldırılması için emirler verdiğini de söyledi.

DOĞAN GELDİ, BİLİM BİTTİ

Kazakistan'a böyle bir eğitim kurumu kazandırdığı için dost ve kardeş ülke Türkiye'ye minnettar olduklarını belirten Kulbek Yergöbek, ancak Doğan'ın üniversiteye atanmasına bir anlam vermediklerini aktardı. Türkistan şehrinin Türk dünyasının manevi başkenti olduğunu vurgulayan Yergöbek, halkın manevi değerlere bağlı olduğunun altını çizdi.

Çetin Doğan'dan önce üniversitenin bilime hizmet ettiğinin altını çizen Yergöbek, Doğan döneminde hiçbir bilimsel çalışmaya imza atılmadığına dikkat çekti. Üniversite'nin bütün Türk cumhuriyetlerine bir model olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Yergöbek, Namık Kemal Zeybek'in mütevelli heyeti başkanı olduğu dönemde üniversitenin eğitim alanında birçok başarıya imza attığını söyledi. Yergöbek, Zeybek döneminde devam eden bilimsel çalışmaların Çetin Doğan'ın gelmesiyle rafa kaldırıldığını da ifade etti.

KAZAK YÖNETİCİLER ÇOK ŞAŞIRDI

Doğan'ın Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne hiçbir katkı sağlayamadığına vurgu yapan Kulbek Yergöbek, emekli orgeneralin üniversitedeki eğitim sistemini hiç bilmediğini illeri sürdü.
Sadece orduda görev yapmış bir generalin herhangi bir eğitim kurumunda görev almadan direkt olarak böyle önemli bir üniversiteye yönetici olarak atanmasına Kazak yöneticiler olarak bir anlam veremediklerine değinen Yergöbek, "Çetin Doğan eğitimden hiç anlamayan bir yöneticiydi." dedi.

KAZAKİSTAN'DA BİR GENERAL ÜNİVERSİTEYE YÖNETİCİ OLARAK ATANMAZ

Doğan'ın mütevelli heyeti başkanlığına atanmasının ardından kendince birtakım reformlar yapmaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Kulbek, Doğan'ın bu konuda da bilimsellikten çok uzak olduğunun altını çizdi. Yapmak istediği birtakım yenilikleri anlamakta Kazak yöneticiler olarak güçlük çektiklerini ve bundan dolayı da zaman zaman Doğan ve ekibi ile bazı tartışmalar yaşadıklarını da ifade eden Yergöbek, Doğan'ın gelmesi ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nden birçok emekli askerin de üniversiteye yönetici olarak atandığına vurgu yaptı. Çetin Doğan'ı hukuka aykırı bir şekilde atayan dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de göndermede bulunan Kulbek Yergöbek: "Kazakistan'da bir general üniversiteye rektör veya yönetici olarak atanmaz." dedi.

BURSLARIMIZ KESİLDİ

Çetin Doğan'ın üniversiteye atanmasıyla yoksul öğrencilere verilen bursların kesildiğini söyleyen Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Sedat Ekinci ise o dönemde birçok öğrencinin mağdur olduğunu aktardı. Sedat Ekinci, bursların kesilmesiyle bazı öğrencilerin eğitimlerine devam etmekte zorlandıklarını belirtti.

CİHAN

Etiketler :