Çetin Doğan'ı Üzen Haber

Çetin Doğan'ı Üzen Haber

Eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatlarının 'soruşturmanın durdurulması ve tahliye talepleri' soruşturma savcılarınca reddedildi.

Savcılık kararında, 'tüm soruşturma evrakı kapsamına göre tutuklama sebeplerinde bir isabetsizlik olmadığı' üzerinde duruldu.

'Balyoz' soruşturmasının bir numaralı 'şüphelisi' emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları, askerî savcılığın son bilirkişi raporunun ardından soruşturmanın durdurularak, müvekkillerinin tahliyesini istemişti. 1. Ordu Komutanlığı Askerî Savcılığı'nca görevlendirilen bilirkişinin hazırladığı ve 'Balyoz' darbe planının sahte olduğunu iddia eden raporu taleplerine gerekçe olarak gösteren avukatlar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, "Soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı adlî kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakır. Kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğinde şüpheli serbest kalır." şeklindeki ilgili maddesine göre müvekkillerinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar, soruşturma kapsamında ilgili maddedeki şartların oluşmadığını vurgulayarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Savcıların kararında, "Tüm soruşturma evrakı kapsamına göre tutuklama sebeplerinde bir isabetsizlik olmadığı ve şüpheli ile ilgili tahliye talepleri ve itirazların birden çok hâkim ve mahkemelerce reddedildiği, ayrıca CMK'nın 103/2 maddesindeki şartlar oluşmadığından re'sen tahliye taleplerinin reddine..." denildi.

22 Şubat'ta yapılan operasyon kapsamında tutuklu bulunan Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları 13 Mayıs 2010'da savcılara verdiği dilekçeyle Silivri 4 No'lu L Tipi Cezaevi'ndeki müvekkilleri hakkında CMK 103 gereğince soruşturmanın sonlandırılması ve tutuklamaların geri alınmasını istemişti. Avukatlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu aşamada eldeki tüm raporları İTÜ ya da İstanbul Üniversitesi Bilgisayar bölümüne göndererek üç uzmanın bu raporlar üzerindeki görüşünü almasını da talep etmişti. Askerî savcılığın yaptırdığı iki adet yeni bilirkişi raporuna dikkat çeken avukatlar, TÜBİTAK'ın verdiği rapor ile askeri bilirkişilerin yaptığı inceleme sonucunda elde ettikleri farklılıkların savcılık tarafından da incelenmesi yönünde talepte bulunmuştu. Ardından da müvekkillerine ilişkin CMK'nın 103'üncü maddesi gereğince soruşturmaya son verilmesini ve tutuklama kararının geri alınmasını istemişti. Savcılar Doğan için istenen tahliye talebini reddetti. Ayrıca, savcılığın, avukatların işaret ettiği askerî savcılıktan gelen son bilirkişi raporlarını da incelemeye aldığı öğrenildi. Bu kapsamda Doğan'ın avukatlarının tahliye talepli başvurularına da devam edeceği öğrenildi.

İKİ BİLİRKİŞİDEN İKİ FARKLI RAPOR

1. Ordu Komutanlığı Askerî Savcılığı'nca görevlendirilen asker bilirkişi Albay Yavuz Fildiş tarafından hazırlanan son raporda, "Yapılan inceleme neticesinde, TÜBİTAK raporunda 11 ve 17 No'lu CD'lerin içinde yer aldığı iddia edilen Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal planlarının gerçek olmadığı yönünde, kuvvetli deliller bulunduğu kanaatine varılmıştır." denilmişti. Aynı şekilde, 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca daha önce görevlendirilen Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ise Balyoz planının hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngördüğü belirtilmişti.

Bu arada, dün öğleden sonra Ankara Adalet Sarayı'na gelen Tuğamiral E.C.B. ile albaylar U.A. ve A.T. 'Balyoz' soruşturması kapsamında talimatla ifade verdi.

ZAMAN

Etiketler :