Ceylan'ın acısı dün gibi!

Ceylan'ın acısı dün gibi!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde oynarken patlayan bomba ile hayatını kaybeden Ceylan Önkol, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde oynarken patlayan bomba ile hayatını kaybeden Ceylan Önkol, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı.

Anmaya Dünya Demokrasi Hareketi üyeleriyle birlikte katılan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı, "Toplumun şeffaflaşmaya ihtiyacı var. Önkol davasının üzerinde gizlilik kararı kalktı, davanın hızlı sürmesi için girişimlerde bulunacağız." dedi. 

Ceylan Önkol'un mezarının bulunduğu Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Demirlibağ köyünde gerçekleşen anmada, Ceylan'ın annesi Saliha Önkol, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı'ya Kürtçe olay gününü anlattı. Anma boyunca, Saliha Önkol kızı Ceylan'ın fotoğrafını kucağından indirmedi. Milletvekili Dağı, Ceylan'ın bir yaşını doldurmamış aynı ismi taşıyan ablasının Ceylan bebeğine cumhuriyet altını hediye etti.

'ANNEM ACISINDAN KIZININ CİĞERİNİ AĞZINA ATTI

Gazetecilerin burada sorularını cevaplayan Ceylan'ın ağabeyi Rıfat Önkol, Ceylan'ın annesinden öğlen yemeğinde makarna istediğini belirterek şöyle konuştu: "Öğlen vakti annem saatin kaç olduğunu sordu, çünkü Ceylan gelecekti. Bu sırada köyün üzerinden bir uğultu sesi geldi. Birkaç saniye sonra da patlama oldu. Dışarı çıktık, komşulara ne olduğunu sordum. Ceylan'ın hayvanları götürdüğü yerden duman yükseldiğini söylediler. Orada emin oldum ki kör kurşun ceylana değmiş. Koşarak olay yerine gittim, annem de geldi sonra. Annem Ceylan'ın iç organlarını toplayıp eteğine koydu.Anneme baktım şoka girmişti. Ceylan'ın ciğerinden bir parça alıp ağzına attığını gördüm. Sonra anneme sordum niye böyle yaptın diye. Annem de bana 'yemeyi düşündüm ama sonra hangi anne kızının ciğerini yer diye düşündüm vazgeçtim' cevabını verdi."

Soruşturmanın hala tamamlanamamasına tepki gösteren Rıfat Önkol, "Aradan yıl geçti ne hükümet, ne CHP, ne MHP hiç kimse kapımızı çalmadı, başsağlığı bile dilemedi. Batıda bir Ceylan öldürülseydi ne olurdu? Görüyoruz aşk cinayetlerinin katilleri bulunur. Ancak, Ceylan Kürt kızı olduğu için mi kimse faillerin ortaya çıkması için umut verici açıklama yapmadı? Psikolojimiz bozuldu Ceylan'ın failleri bulunursa Ceylan yeniden doğmuş gibi sevineceğiz." şeklinde konuştu.

Ailesi ile bir süre sohbet eden heyet, Ceylan Önkol'un mezarının başına giderek dualar etti. Ceylan'ın yaşamını yitirdiği gün anesi Saliha Önkol'un yaktığı ağıttaki "Ceylaname, dıleme, perçe perçe (Ceylanım ciğerim parça parça)" sözlerinin yazıldığı mezar başında dua edildi.

Dünya Demokrasi Hareketi Genel Sekreteri Tahsin Topçu da elim olayın faillerinin bulunamamasının acıları kat kat artırdığını söyledi.

"Yeryüzündeki hangi vicdan sahibi bir anneden vücudu paramparça olmuş evladının parçalarını eteğine toplayıp karakola getirmesini isteyebilir. Bu yaklaşım hangi insani değerle izah edilebilir." diye soran Topçu, Hakkari'de görevli bir öğretmenin okula gitmesi Van'da görevli bir doktorun hastaneye gitmesi gibi cumhuriyetimizin savcısının da aynı gün olay yerine intikal etmesini beklediklerini kaydetti.

ZEYNEP DAĞI: CEYLAN BİZİ BİRLEŞTİREN UNSUR OLSUN

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı ise bütün toplum olarak acılara karşı ortak duyarlılığın sağlanması gerektiğini söyledi. Dağı, şöyle konuştu: "Ortak bir duygunun birlikteliği yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bu hepimizin görevi. Burada hiçbir ayrımcılık gütmeden şeffaflaşma yönünde büyük adımlar atarak, bu hep demokratikleşme ile olabilecek bir şey. Yeni Ceylan vakaları olmasın. Çocuklarımız ölmesin. bu tür acılarla Türkiye karşı karşıya kalmasın. Bunların yüzleşmenin cesaretini ortaya koyabilmemiz lazım. Mesafeler alındığına inanıyorum. özellikle 12 Eylül sonrası başlayan yeni bir süreç var. Muhalefet ve iktidarıyla sivil toplum kuruluşlarıyla çok büyük bir sınavdan geçiyoruz. İnşallah hepimiz için bu sınavda alnımızın akıyla çıkarız."

CİHAN

Etiketler :