Cezaevinde değil, hastanede yatıyorlar

Cezaevinde değil, hastanede yatıyorlar

'Taburcu edilebilir' raporlarına rağmen hastanede kalmaya devam eden sanıkların tedavi masrafları vatandaşın cebinden çıkıyor.

Ergenekon davası kapsamında tutuklandıktan sonra cezaevine gönderilmek yerine hastalıkları gerekçe gösterilerek hastaneye yatırılan sanıkların faturası Adalet Bakanlığı'na kesiliyor.

'Taburcu edilebilir' raporlarına rağmen aylardır hastane odalarında kalmaya devam eden sanıkların tedavilerinin ne zaman biteceği belirsizliğini koruyor. Alınan bilgilere Ergenekon sanıklarının tedavi masrafları 100 bin liraya ulaştı. Faturanın sadece yarısını yatak harcamaları oluşturuyor. Bu isimlerin başında İstanbul Üniversitesi'ne bağlı hastanelerde yatan üç tutuklu sanık geliyor. Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, geçtiğimiz yıl nisan ayından bu yana Kardiyoloji Enstitüsü'nde kalıyor. Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, yaklaşık 7 aydır Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tedavi görüyor! Daha önce farklı hastaneleri dolaşan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise ağustos ayından beri Çapa'da...

Hastane masrafları 100 bin liraya yaklaştı

Ergenekon davasında sanık durumunda olan bazı isimler, tutuklandıkları andan itibaren hastanede tedavi görmeye başladı. Bunlar arasında bir isim var ki, hiç cezaevinde yatmadı. Tutuklandığı günün gecesinde hastaneye kaldırıldı. Ardından cezaevine getirildi ancak birkaç saat sonra yeniden sevki yapıldı. O gün bugündür de hastanede. Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'dan bahsediyoruz. Tutuklanmadan önce gözle görülür hiçbir sağlık problemi olmayan Haberal'ın kalp sorunu yaşadığı ileri sürülüyor. Anjiyo yapıldı. Üç ay önce hazırlanan raporda taburcu edilebileceği ifade edilmişti. Ancak geçtiğimiz yıl nisan ayından bu yana 'tedavi gördüğü' İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatıyor. İlgili kanun gereği tutuklu ve hükümlülerin tüm masrafları Adalet Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Edinilen bilgilere göre, bu zamana kadar yapılan hastane masrafları 20 bin TL'ye yaklaştı. Sadece yatak parası 9 bin TL civarında.

Ağustos ayından bu yana Çapa Tıp Fakültesi'nde yatan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün hastane masrafları ise 25 bin TL'yi buldu. Çapa'dan önce 6 ay da sırasıyla Koşuyolu Kalp Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalmıştı. Bütün hastaneler masrafları bakanlığa fatura etti. Yakalanmadan önce aylarca Rusya'da kalan Ersöz'ün ne zaman taburcu edileceği belli bile değil. O da tıpkı Haberal gibi yatıyor.

Yaklaşık 7 aydır Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 'tedavi gören' eski Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun tedavi masrafı ise 30 bin TL'ye ulaştı. Geçtiğimiz haziran ayının başında yüz felcinden dolayı önce Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, ardından da karaciğer rahatsızlığı sebebiyle Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Son olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Şu anda hastanenin Gastroentoloji bilim dalına bağlı karaciğer bölümünde kalıyor. Siroz olduğu ileri sürülüyor. Onun da ne zaman çıkacağı belli değil. O da tıpkı diğerleri gibi yatıyor.
 
Kaynak: Zaman

Etiketler :