Charlie Hebdo Dergisinin Nefret İçerikli Paylaşımına Tihek'ten Kınama

Charlie Hebdo Dergisinin Nefret İçerikli Paylaşımına Tihek'ten Kınama

Charlie Hebdo Dergisinin Nefret İçerikli Paylaşımına Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumundan kınama

Charlie Hebdo Dergisinin Nefret İçerikli Paylaşımına Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumundan kınama geldi.

Tihek'in konuya ilişkin Basın Açıklaması:

"Fransız Charlie Hebdo dergisinin Twitter hesabında, “Türkiye’de deprem” başlığıyla nefret içerikli bir paylaşım yer almıştır. Söz konusu paylaşımda, binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin, yıkılan binalar ile devrilen bir aracın bulunduğu çizimin üzerine “Tank göndermeye ihtiyaç kalmadı.” şeklinde nefret diliyle karikatürize edildiği görülmüştür.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından yayınlanan “Nefret içeren ifadeler” konulu 97(20) sayılı Tavsiye Kararı’nda nefret söylemi, “Irkçı nefreti, yabancı düşmanlığını, Yahudi düşmanlığını veya azınlıklara, göçmenlere ve göçmen kökenli insanlara yönelik saldırgan ulusalcılık ve etnik merkezcilik, ayrımcılık ve düşmanlık şeklinde ifadesini bulan, dinsel hoşgörüsüzlük dâhil olmak üzere hoşgörüsüzlüğe dayalı başka nefret biçimlerini yayan, kışkırtan, teşvik eden veya meşrulaştıran her türlü ifade biçimi” olarak tanımlanmıştır.

Uluslararası dayanışma temelinde insani yardımlaşmanın önem arz ettiği günlerde Charlie Hebdo dergisinin, bir toplumun yaşadığı felaketi istismar ederek “günün çizimi” notuyla paylaştığı nefret içerikli karikatürün, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bireylerin insan onurunu zedelemeyi hedef aldığı ve ırksal nefrete teşvik amacı taşıdığı aşikardır. Türkiye’deki depremlerin nefret diliyle karikatürize edildiği ırkçı nefreti yayma amacına matuf bu paylaşım, Türkiye’nin de taraf olduğu “BM Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” başta olmak üzere uluslararası temel insan hakları belgeleri ve evrensel insan hakları ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir.

Temel misyonu insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve bu konuda farkındalığın artırılması olan Kurumumuz medyaya yansıyan nefret içerikli paylaşımı şiddetle kınamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.