Chat yaparken yalan söylemek haram

Chat yaparken yalan söylemek haram

Müftü chat yalanları konusunda konuştu. Yalan yalandır, sanalı, gerçeği olmaz. "Yalan söylemek günahtır ve haramdır." ded

Sakarya Müftüsü Sinan Cihan, internette yalan söylemenin neredeyse sıradanlaştığına dikkat çekerek söylenen yalanın gerçek hayattakinden hiçbir farkı olmadığını söyledi. Cihan "Yalan yalandır, sanalı, gerçeği olmaz. Yalan söylemek günahtır ve haramdır." dedi.

 

Cihan, yaptığı açıklamada, sanal ortamdaki sohbet ve paylaşım sitelerinde insanların çok kolay yalan söyleyebildiklerini, pek önemsenmeyen bu durumun toplum için tehlikeli bir gidiş olduğu uyarısında bulundu.

 

İnsanların sanal âlemde kendilerini olduğundan farklı tanıtmalarının, yalana başvurmalarının giderek yaygınlaştığını ifade eden Cihan, bir Müslüman'ın ne gerçek, ne de sanal âlemde yalan söylememesinin söz konusu olamayacağını kaydetti. Cihan, dinin yalanı yasakladığını, yalan söylemenin günah ve haram olduğunu vurguladı.

 

Sanal ortamda yalan söylemenin normal kabul edilip sıradanlaştığının altını çizen Cihan şöyle konuştu: " Bu gün hayatın neredeyse bir parçası haline gelen internetteki sanal ortamda kişiler kendileriyle ilgili gerçek bilgiler yerine yalan söylemeyi, kendilerini olduğundan farklı göstermeye çalışıyorlar. Sanal ortamda sıradanlaşan yalanın gerçek hayata da etkisi görülüyor. Bu çok üzücü bir durum. Ayrıca bazen sanal ortamda söylenen yalanlar sebebiyle gerçek hayatta tanışan kişiler hayal kırıklığına sebep oluyor. Bu durum kavgalara, cinayetlere kadar gidebiliyor. "

 

"TANIMADIĞIMIZ KİŞİLERDEN HELALLIK ALAMAZSINIZ"

Sanal ortamda söylenen yalanın gerçek hayattaki etki alanından daha geniş olduğunu belirten Cihan, "Belki gün içinde yüz yüze görüşülen birkaç kişiye yalan söylenebilir. Pişman olunursa helallik alınabilir. Ancak sanal ortamda bir tuşla binlerce kişiye ulaşıldığından yalanın etki alanı daha büyük oluyor. Yine sanal âlemde hiç tanımadığımız birçok insanla gün içinde sohbet ediyoruz. Belki bu kişilerin bir çocuğuyla bir daha hiç yazışmıyoruz. Unutup gidiyoruz. Sanal âlemde söylediğimiz yalandan pişman olsak bile bu insanları bulup helallik istemek mümkün değil." ifadelerini kulland

Etiketler :