Chavez Guantanamo esirlerini kabul edecek

Chavez Guantanamo esirlerini kabul edecek

el-Cezire'ye konuşan Venezuella Başkanı Hugo Chavez, ülkesinin, kendi ülkelerine dönemeyen Guantanamo esirlerini kabul etmeye hazır olduğunu belirtti.

Chavez, el-Cezire televizyonu ile yaptığı ropörtajda; “Onları kabul etmeye hazırız ve Guantanamo tutuklularının çektikleri zorlukların sona erdirilmesinde Venezuella’nın aktif rolü olacak” dedi.

Chavez ülkesinin, bu kötü ün yapmış hapishanenin kapatılmasını ve Guantanamo Körfezi’nin Küba egemenliğine iade edilmesini temenni ettiğini söyledi.

Guantanamo’da esir kalmış el-Cezire muhabiri Sami el-Hac, Venezuella başkanına el yazısıyla yazılmış, Guantanamo’daki meslektaşlarının yaşadıkları zorlukları dile getiren ve sorunlarının çözülmesi için müdahaleye çağıran bir mektup verdi.

Amerikan Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz Ocak ayında başkanlığa gelir gelmez Guantanamo Üssü’nün bir sene içinde kapatılacağı kararını yayınladı. Şu anda Guantanamo’da 240’dan fazla tutuklu bulunuyor. Hapishanede en üst düzeyli güvenlik önlemleri uygulanıyor ve bazı tutuklular haklarında her hangi bir suçlama olmaksızın 7 senedir orada tutuluyorlar.

Guantanamo Üssü’ndeki alıkoymalar, Amerika’nın insan hakları siciline geniş ölçüde kara bir leke olarak işlendi. Bu üssün, mahkum haklarının; işkence ve bir suçlama olmadan alıkoyma derecesinde çiğnenmesinin sembolü haline gelmesi nedeniyle de Washington geniş çaplı kınamalara maruz kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :