CHP 3. köprüye de karşı çıktı

CHP 3. köprüye de karşı çıktı

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıkladığı 3. boğaz geçişi projesini "Korsan Köprü" olarak değerlendirdi.

Açıklanan projenin kentin anayasası olan yüz binlik planlarda yer almadığını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından da istenmediğini belirten Gürsel Tekin, "Bu köprüyü yapamazlar. Çünkü kente ilişkin hiçbir planda köprü çalışması görülmüyor'' dedi.

Çevreye en zarar verecek proje olarak açıklanan güzergâhın tam bir skandal olduğunu ve İstanbul’un akciğerleri olan ormanların ve su havzalarının tam ortasından geçtiğini belirten Gürsel Tekin sözlerini şunları söyledi:

"BU KÖPRÜ KORSANDIR"

"İstanbul ve Marmara Bölgesi için tam bir çevre faciasına yol açacak projenin açıklandığı toplantıda Çevre Bakanı neden yok acaba? Bu projeyle karşı olduğu için mi yoksa çevre konusu kimsenin umurunda olmadığı için mi? Açıklanan köprü çalışması tamamen korsandır. Bu köprü ne binlik ne de yüz binlik planlarda yoktur. Kentte yapılacak en küçük bir değişiklik bile önce planlara işlenir. Ardından uygulamaya geçilir. Daha bir yıl önce kentin yüz binlik planları kabul edildi. O planlarda 3. Köprü'ye ilişkin tek bir çalışma yok. 470 bilim insanının hazırladığı planlarda 3. Köprü'nün adı bile geçmiyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise 3. Köprü güzergâhı diye bir yol haritası açıklıyor. Ulaştırma Bakanı’na sormak istiyorum; 3. Köprü hangi planda var? Bu yüzden, çakılacak tek bir çivi bile yasadışıdır. Bu köprü korsandır. Kenti yönetenlere rağmen alınan bir karardır. Bu köprüyü yapamazlar."

"İSTANBUL'U KİM YÖNETİYOR"

AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı da eleştiren Tekin sözlerine şöyle devam eti: "Sayın Topbaş'ın 3. Köprü'ye karşı olduğunu biliyoruz. Hatta 100 binlik planlar yapılırken, 3. Köprü'yü koydurtmamış. Bilim insanları da köprünün çevreye vereceği zararı anlatmış. Bu konuda bilim insanlarıyla mutabık kalmış. Doğru da yapmış. Ama ne yazık ki; bu kararlılığını şimdi gösteremiyor. Köprüye karşı olduğu halde sesini çıkarmıyor. Sorumluluktan kurtulmak için de açıklamayı Bakan Yıldırım yapıyor. Kenti Başbakan mı, Ulaştırma Bakanı mı, yoksa Kadir Topbaş mı yönetiyor anlamış değiliz. Köprüyü Ulaştırma Bakanı açıkladığına göre bu kenti yöneten Kadir Topbaş tamamen devre dışı bırakıldı."

"1275 METRELİK HANÇER"

3. köprünün planlarda olmadığı için ''korsan'' olarak anılacağını belirten Tekin, "Nasıl çivi çakacaklar merak ediyoruz. İstanbul'un en güzel ormanları ve su havzaları yok edilecek. İstanbul’un akciğerlerine 1275 metrelik bir hançer saplanacak. Yaşanan şey tam bir köprü açmazıdır. Bu plan ile İstanbul’un nüfusu 25 milyona çıkarılacak ve yeni kurulan Arnavutköy ilçesinde yaratılan sınırsız rant ile İstanbul bir kez daha birilerine peşkeş çekilecek. 150 kilometrelik güzergahta kimlere rant sağlandı merak ediyorum. Bu, çözüm yerine yeni sorunlar yaratacak bir projedir. Bu projeyi engellemek için direneceğiz. Hukuki yollarla halkımızı da yanımıza alarak direneceğiz. Korsan köprüye izin vermeyeceğiz" dedi.

Etiketler :