CHP, AK Parti'ye öyle bir sürpriz yaptı ki...

CHP, AK Parti'ye öyle bir sürpriz yaptı ki...

Meclis, tarihinin en ilginç eylemlerinden birini yaşadı. Bir milletvekili aralıksız 12 saat kürsüde konuştu.

Bu ilginç rekorun sahibi CHP Sakarya milletvekili Engin Özkoç. Özkoç, bu rekoru, Milli Eğitim Komisyonu'nda 12 Yıllık Kesintisiz Eğitim Teklifinde kırdı.

Komisyon açıldı. İktidar teklifin arkasında, muhalefetse karşısındaydı. Ama muhalefet bir sürprize hazırlanıyordu. Önce bir öneride bulundular. ‘Teklifi geri çekin' dediler. ‘Hayır' yanıtını alınca, ağızlarındaki bakla çıkıverdi.

‘Eğer geri çekmezseniz biz de sınırsız konuşma hakkımızı kullanırız..' Bu sözü, orada duyan kimse ‘gerçekleşebilir' bulmamıştı. Ama CHP'liler kararlıydı. Ve 43 vekil konuşmak için söz talep etti. Milli Eğitim Bakanı Dinçer ve ekibi şaşkındı. Onlar '43 vekil ne kadar konuşabilir ki?' diye düşünürken gecenin sürpriz ismi çıktı ortaya ve '12 saat konuşacağım' dedi.

Engin Özkoç'un bu sözüne Komisyon Başkanı Nabi Avcı, ‘Ne yapalım, başa gelen çekilir' dedi. Gerçekten öyle oldu Özkoç konuştukça salondan çekip gidenlerin!! sayısı her saat arttı.

15:20'DE BAŞLADI, 03:20'DE BİTİRDİ

CHP'li Engin Özkoç, saat 15:20'de başladığı konuşmasını bitirdiğinde saatler gece 03:20'yi gösteriyordu. Bu 12 saatlik zaman dilimi komik ve ilginç gelişmelere sahne oldu.

4+4+4'TE ‘LİMON SAVAŞI'

Engin Özkoç'un kararlılığı karşısında AK Parti de boş durmadı. Onun konuşma süresini azaltmak için ilginç taktikler geliştirildi. Örneğin CHP'li vekilin limona alerjisi olduğunu öğrenen iktidar partili vekiller sık sık Engin Özkoç'un karşısında limon yedi. Kimi çayına attı, kimi ıhlamuruna. Kimi de sade yemeyi tercih etti limonu. Engin Bey'in buna tepkisi de ilginçti. CHP'li Özkoç, ‘Bilerek mi yapıyorsunuz?‘ diye sordu, kendisine Komisyon Başkanını Nabi Avcı'nın verdiği cevap, ‘İnanın bilmiyorduk bir art niyetimiz yoktu' oldu. Özkoç, Bakanın da ıhlamuruna limon attığını görünce ‘Bitti mi?‘ diye sordu.

BU KEZ IŞIKLAR KAPANDI

Ama CHP'li Engin Özkoç eyleminde kararlıydı. Geri adım atmadı. Hatta bir ara yanlışlıkla kapanan ışıklara da aldırmadı. Konuşmasını daha doğrusu önündeki metni okumayı sürdürdü. İşte Komisyonun sadece birkaç saniye karanlıkta kaldığı o anda yaşananlar...

Engin Özkoç(CHP milletvekili): Ben karanlıkta da okurum.

Nabi Avcı(Komisyon Başkanı): Bilerek olmadı.

Nur Serter(CHP milletvekili): Yapma Engin, yanlışlıkla oldu bilerek yapmadılar.

Özkoç konuşmasını sürdürdüğünde daha önce okuduğu metni yeniden okuduğunu fark etti. Ve, ‘özür diliyorum burayı okumuştum' dedi. Özkoç'un en büyük destekçileri ise yine CHP milletvekilleriydi. CHP'liler Özkoç'a zaman kazandırmak ve onun soluk alabilmesi için sık sık soru sordular. Özkoç da, 12 Yıllık Kesintisiz Eğitim Teklifine STK, Eğitim Sendikaları ve üniversitelerin görüşünü saatler boyunca tek tek okudu.

YEMEK ARASI VERİLMEDİ

Komisyon Başkanı Nabi Avcı, CHP'li milletvekillerinin, yemek arası verilmesi talebine karşı, hatibin sözlerini tamamlamadan böyle bir ara veremeyeceğini söyledi.

Bir süre sonra CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, elinde hamburgerlerle salona geldi. Ve hamburgerleri CHP'lilere ikram etmek istedi. Bu talebi Komisyonca kabul edilmeyince yine tartışma yaşandı. Komisyon başkanı mini bir mola verdi. O arada Özkoç da hamburger yiyerek enerji depoladı.

2 KEZ İHTİYAÇ MOLASI VERİLDİ

CHP Sakarya milletvekili Özkoç, tuvalet molası istedi ancak ‘olmaz' yanıtı aldı. Ama Özkoç sonunda Komisyon Başkanını ikna etmeyi başardı. İşte Özkoç ile Avcı arasındaki o ilginç diyaloglar...

Engin Özkoç: Tuvalet molasına ihtiyacım var.

Nabi Avcı: Konuşmanızı bitirin sonra.

Engin Özkoç: İstenmeyen bir durum ortaya çıkarsa sorumlusu ben değilim.

Nabi Avcı: Tamam.

KAPIDA AMBULANS BEKLEDİ

Özkoç'un 12 saatlik konuşmasının ilk yarısında, su ve bir hamburger dışında bir şey tüketmedi. CHP'li vekiller, daha sonra Özkoç'un şekerinin düşmemesi için meyve ve meyve suyu takviyesi yaptı. Bu arada, yaşanacak olası bir sağlık sorununa karşı kapının önünde bir ambulans ile sağlık ekibi bekletildi.

12 SAAT DOLUNCA TOPLANTI SONA ERDİ

Özkoç, 10'uncu saatin ardından konuşmasına ayakta devam etti. Zaten o anlarda salonda ne Bakan vardı ne de AK Partililer. Özkoç CHP'li vekillere hitap etti. Özkoç'un konuşma süresi 12 saate yaklaşırken, Komisyon Başkanı Avcı hatırlatmada bulundu. Özkoç ise söz talep ederken “12 saat” değil, “en az 12 saat” dediğini belirterek, konuşmasını sürdürmek istedi. Bunun üzerine Avcı, toplantıya ara verdi. Ve 11.00'de başlayan gece 03.30'da sona eren Komisyon toplantısında yaklaşık 17 saatte sadece 1 madde oylandı ve kabul edildi. Komisyon bugün saat 15.30'da kaldığı yerden devam edecek.

CHP'liler yeni bir eylem yapacak mı? Şimdi en çok merak edilen işte bu sorunun cevabı...

Uğur TELLİ - SAMANYOLU HABER
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum