CHP AYM'ye götürecek konu buldu

CHP AYM'ye götürecek konu buldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili 'erken' başlayan tartışma ile birlikte muhalefet de taktik çalışmalara başladı.

5 yılın sonunda Gül, görevine devam ederse, CHP, bu tarihten itibaren Gül’ün imzaladığı ilk kanundan başlamak üzere tüm yasaları Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

GÖREV SÜRESİ 5 YIL

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, “Anayasanın metni, yazılış şekli çok açık. Meclis tarafından seçilmiş cumhurbaşkanının görev süresi düşünülseydi geçici madde eklenirdi. Hiçbir tartışma da olmazdı. Bu düzenleme kamu hukukunu ilgilendirir. Anayasal durum neyse odur. Anayasa değişmiştir. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Anayasa’yı yorumlama yetkisi YSK’nın değildir. Meclis’te komisyonda cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili tasarı görüşmeleri var. Buna göre YSK’nın 5 yılın sonunda seçim takvimini işletmeye başlaması lazım. YSK bu süreci başlatmazsa, 5 yıl dolduğu halde Gül görevine devam ederse, ilk onayladığı yasa Anayasa Mahkemesi’ne gider. Geçersiz olur. Gül’ün imzaladığı bütün kararlar, yasalar, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’dan döner” dedi. Baykal da grup toplantısında, bu ayrıntı ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanının altına imza atacağı kanun, şeklen iptali istemi ile Anayasa Mahkemesi’ne götürülürse ne olacak. Bunları şimdiden söylüyorum. Tezgahlarını ona göre hazırlasınlar” dedi.

Etiketler :