CHP-BDP ittifakında hızlı pazarlıklar

CHP-BDP ittifakında hızlı pazarlıklar

Kamuoyundan gelen tepkilere rağmen Ergenekon sanıklarını milletvekili yapmakta ısrar eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun diğer taraftan BDP ile ittifak arayışında olduğu ortaya çıktı.

BDP, Ankara, İzmir gibi şehirlerde aday göstermeyip CHP'yi destekleyecek. CHP ise Doğu ve Güneydoğu dışında BDP'ye yakın bazı isimleri aday gösterecek.

Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Mehmet Özbek, İlhan Cihaner ve Tuncay Özkan gibi isimleri milletvekili adayı yapmaya hazırlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir diğer taraftan BDP ile ittifak arayışında olduğu ortaya çıktı.

BDP yönetimine yakın bir kaynağın Yeni Şafak'a verdiği bilgilere göre iki parti arasındaki ittifak arayışı bir süredir devam ediyor. İki parti arasındaki ittifak görüşmelerini CHP'nin iki genel başkan yardımcısı ile BDP aday belirleme komisyonunun sağladığı belirtiliyor.

ESAT CANAN VE 5 ALEVİ ADAY

CHP ile BDP arasındaki seçim ittifakının genel çerçevesi ise şu şekilde olacak. BDP daha önce aday gösterdiği ve bu seçimlerde aday göstermeyi düşündüğü bazı şehirlerde aday göstermeyerek CHP'yi destekleyecek. Manisa, Hatay, İzmir, Bursa, Ankara ve Ardahan gibi iller BDP'nin 12 Haziran'nda aday göstermeyeceği illerden bir bölümü. Bunun karşılığında CHP, BDP'ye yakın 4-6 kişiyi Doğu ve Güneydoğu dışındaki illerde aday gösterecek. CHP'nin geçmişte parti ile ilişkisi olan Esat Canan ve BDP'ye yakın 4-5 Aleviyi Doğu ve Güneydoğu dışında listeye koyabileceği ifade ediliyor. CHP zayıf olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde de yine BDP adaylarına destek verecek.

TANRIKULU'YA DESTEK OLUR MU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Diyarbakır'da aday olması ve BDP'nin destek vermesi de de masaya yatırıldı. Fakat bu seçenek pratikte çok mümkün görünmediği için rafa kalktı. Geçen hafta içinde 17 örgüt ve parti ile ittifak yapan BDP'nin hedefini 35 milletvekili olarak açıklamasına rağmen, toplamda 35 aday gösterecek olması da ittifakın bir sonucu olarak gösteriliyor. İttifakın nedeni ise daha çok AK Parti'ye darbe vurmak.

BDP'NİN MUHTEMEL ADAYLARI

BDP'nin şimdiye kadar 30 kadar adayı medyaya yansıdı. Bu isimler ise şu şekilde: Diyarbakır'da Selahattin Demirtaş, Emine Ayna, Aysel Tuğluk, Hatip Dicle (tutuklu), Şarafettin Elçi, Altan Tan; Kars: Ayhan Bilgen; Adana: Ertuğrul Kürkçü; Tunceli: Ferhat Tunç; İstanbul: Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Rıdvan Turan, Sebahat Tuncel; Van: Leyla Zana, Özdal Üçer; Mardin: Ahmet Türk; Şırnak: Selma Irmak (tutuklu), Hasip Kaplan; Hakkari: Salih Yıldız; Muş: Sırrı Sakık, Demir Çelik; Batman: Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata; Siirt: Gültan Kışanak; Iğdır: Pervin Buldan; Bingöl: İdris Baluken; Şanlıurfa: İbrahim Binici, İbrahim Ayhan; Ağrı: Murat Öztürk.

 

Demirtaş gündeme getirmişti

Geçen yıl sonunda Fransa'da yapılan Sosyalist Enternasyonel toplantısına gözlemci olarak katılan BDP lideri Selahattin Demirtaş, 2011 seçimlerinde AK Parti'nin karşısına CHP, ÖDP, TKP ve bazı küçük partilerle işbirliği yaparak gitme projesini dillendirmişti.

BDP liderinin önerdiği bu ittifak projesini CHP'de Süheyl Batum da desteklemiş ancak tepkiler üzerine iki parti de geri adım atmıştı.

Yeni Şafak'a bilgi veren BDP'li kaynak, her iki parti tabanında neden olacağı rahatsızlık nedeniyle halihazırdaki ittifak görüşmelerinin de gizli yürütüldüğünü söyledi. CHP ile yürütülen ittifak görüşmelerini eleştiren BDP'li isim, "Elbette siyasi partilerin yüzde 10 barajına karşı, demokratik anlayışları, siyasi ortaklıkları gereği ittifak yapmaları normaldir. Ama bu kamuoyu önünde şeffaf, açık biçimde yapıldığında hedefine ulaşır. Parti yönetimlerinden, tabandan saklanarak yapılan ittifak değil. Bu demokrasiye kumpas olur, parti tabanlarını yok saymak olur" yorumunu yaptı.

BDP'li kaynağa göre bölgedeki 17 bin 500 faili meçhulden Ergenekon'u sorumlu tutan BDP'nin Ergenekoncularla aynı listede yer almayı nasıl hazmedeceği ise merak konusu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.