CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Aydın'da:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Aydın'da:

"Osmanlı'da padişahın altında veziriazam yani sadrazam vardır, başbakan vardır. O mu var sadece? Hayır onun altında başka vezirler yani bakanlar var. Dolayısıyla padişah her şeye muktedir değildir, her şeyi ben yaparım demez, zaten dememiştir, danışmıştır

AYDIN (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Osmanlı'da padişahın altında veziriazam yani sadrazam vardır, başbakan vardır. O mu var sadece? Hayır onun altında başka vezirler yani bakanlar var. Dolayısıyla padişah her şeye muktedir değildir, her şeyi ben yaparım demez, zaten dememiştir, danışmıştır. Şimdi biz bütün bunların tamamını bir tarafa bırakıyoruz bir kişiye yetki veriyoruz 'al tepe tepe Türkiye'yi kullan' diyoruz" dedi.

Nazilli Ahmet Şensan Kültür Merkezi'nde muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşlar bir araya gelen Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin bir memleket meselesi olduğunu, bu nedenle de bütün ülkeyi ilgilendirdiğini söyledi.

Vatandaşların kavga ve ayrışmadan bıktığını, huzur içerisinde yaşamak istediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı 80 milyonu temsil ediyor, bu nedenle tarafsız olması ve bir partinin genel başkanı pozisyonuna geçmemesi gerekir. Merak ediyorum farz edelim seçildi, arabasına kendi partisinin bayrağını mı yoksa Türk bayrağını mı taşıyacak? Arabasında hangi bayrak olacak, nasıl olacak bu iş. Büyüklerimiz bu devleti her şeyi düşünerek kurmuştur. Arabasında bayrağı cumhurbaşkanı, vali, büyükelçi taşır ben taşıyamam. Belediye başkanı, başbakan, bakanlar da taşıyamaz çünkü hiçbiri tarafsız değil. Vali, büyükelçi, cumhurbaşkanı ise tarafsız olmak zorundadır." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, TBMM'yi fesih yetkisinin bir kişiye verilmemesi gerektiğine işaret etti.

Yeni anayasa değişikliğiyle devletin yapısı ve işleyişini bir kişinin belirleyeceğini savunan Kılıçdaroğlu, liyakat sisteminin ise devleti ayakta tutacağını dile getirdi.

- "Evet oyu kullanmanın vebali ağır olur"

Salonda bir vatandaşın "padişahım çok yaşa" sözü üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Padişah değil... Padişah buna dikkat eder. Bakın Osmanlı'da padişahın altında veziriazam yani sadrazam vardır, başbakan vardır. O mu var sadece? Hayı,r onun altında başka vezirler yani bakanlar var. Dolayısıyla padişah her şeye muktedir değildir, her şeyi ben yaparım demez zaten dememiştir, danışmıştır. Şimdi biz bütün bunların tamamını bir tarafa bırakıyoruz bir kişiye yetki veriyoruz 'al tepe tepe Türkiye'yi kullan' diyoruz. Olmaz doğru değil, bunun bütün partilerle ve vatandaşlarla ilgisi var. Hiç bir partiye üye olmayan vatandaşımız burada 'evet' oyu kullanırsa vebali vardır. 'Evet' oyu kullanmanın vebali ağırdır."

- Bulamaç adası

Kemal Kılıçdaroğlu, halk oylamasına sunulacak sistemde başbakanlık makamının kaldırılacağını, kaç kişinin bakan olacağına yönelik kararı ise tek kişinin vereceğini ileri sürdü.

Yeni anayasa değişikliğinde milletvekili sayısının 600'e çıktığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Mevcut milletvekili rakamı bile fazla. Normalde 450 milletvekilinin yeterli, bunun 600'e çıkarılmasıyla halkın sırtına 187 trilyonluk ek bir yük gelecektir." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının son bölümünde Bulamaç Adası'na değinen Kılıçdaroğlu, İngiliz ve Amerikan belgelerinde burasının Türkiye'ye ait gösterildiğinin altını çizdi.

Bugün söz konusu adada başka bir devletin bayrağı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Ben söylüyorum, bu Ankara'daki beylerden ses bile çıkmıyor. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti devleti toprak kaybetti. Sabahtan akşama kadar dinden imandan bahsederler değil mi, İsrail'de ezanın hoparlörden okunmasının yasaklanmasına ilişkin bir kanun kabul edildi. Daha 2 oylama daha var buna ben itiraz ettim, bu Ankara'daki beylerin ağzından itiraz lafı dahi çıkmadı. Ne kadar iki yüzlü olduklarını görüyorsunuz değil mi. İşin özeti bu referandum bir parti meselesi değil, sandığa giderken düşünerek gideceği her birimiz en az 1-2 kişi, 5 kişiyi ikna ederek gideceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.