"CHP ile Alevilerin arasını açmak istiyorlar"

"CHP ile Alevilerin arasını açmak istiyorlar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen tepkilere neden olan sözlerini savundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ''Maalesef cumhuriyet döneminde çok sayıda silahlı ayaklanma oldu, Atatürk ayaklanmalara karşı iktidar gibi açılım politikası mı izlemiştir, yoksa kararlılıkla mücadele politikası mı izlemiştir'' dedi.

Öymen, Kafkas Türkleri Derneği'nce İzmit'te düzenlenen ''Kafkasya'da son durumlar'' konulu konferans öncesi AA muhabirine TBMM'deki konuşmasıyla ilgili değerlendirme yaptı.

Öymen, ''Sayın Başbakan'a tavsiye ediyoruz, bizim üzerimizden Atatürk'e hücum etmeye kalkışmasın. Biz sadece tarihi olaylara atıfta bulunuyoruz'' ifadesini kullandı.

Hükümetin, Atatürk'ün üzerinden kendi politikalarına destek arama yaklaşımında bulunduğunu öne süren Öymen, şöyle konuştu:

''Hükümetin izlediği terörle iş birliği halinde açılım politikası Atatürk'ün izlediği politikalarla zıttır. Maalesef cumhuriyet döneminde çok sayıda silahlı ayaklanma oldu. Atatürk, ayaklanmalara karşı iktidar gibi açılım politikası mı izlemiştir, yoksa kararlılıkla mücadele politikası mı izlemiştir. Atatürk, gerek yabancı ülkelerle askeri mücadele gerektiğinde, gerek yurt içinde Cumhuriyete karşı silahlı ayaklanmalar olduğunda, hiç bir zaman cesaretsiz ve aşağıdan alan müzakere yönetimiyle sorunu çözmeye değil, kararlılıkla mücadele etme yönetimini benimsemiştir. Atatürk, Çanakkale Savaşı'nda öyle bir duruma gelmiştir ki askerlerine 'Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum' demiştir.

O bu askerlerin analarının ağlayacağını bilmiyor muydu. Ülke çıkarları, vatan topraklarının savunulması için gözünü bile kırpmadan böyle bir emir verebilmiştir. Bu iktidarın tutumuyla Atatürk'ün tutumu benzeşiyor mu.?''

-ALEVİLERİ İNCİTMEDİM-

Kendisinin alevileri incitecek bir söz etmediğini vurgulayan Öymen, şöyle devam etti:

''Alevileri incitecek bir sözümüzü duyan oldu mu. Alevileri tahrik ederek CHP ile alevilerin arasını açmak istiyorlar. Bu beyhude bir gayrettir. Çünkü aleviler aynı CHP gibi Atatürk'ün ilkelerini benimserler, çağdaş dünya görüşünü benimserler. Türkiye'yi çağdaş ileri toplum haline getirmeye çalışırlar.''

CHP Genel Başkanı Baykal hakkında bazı çevrelerin eleştirilerde bulunduğunu anlatan Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdi bu olayı vesile ederek Genel Başkanımız aleyhine yayınlarla girişimlerde bulunuyorlar.

Mesela Kardak olayını anlatarak sanki biz Kardak'ta yanlış bir iş yapmışız, izlenimini yaratmak istiyorlar.

Kardak olayları sırasında Deniz Baykal Dışişleri Bakanı ben de müsteşarıydım. Hiçbir uluslararası anlaşmanın Yunanistan'a vermediği o adacığa Yunanistan asker çıkardı bayrağını dikti.

O dönemde uluslararası hukukçulardan bütün mütalaaları aldık ve neticede Türkiye, Yunanistan diplomatik yolla ikna olmayınca Kardak'a bitişik adacığa askeri çıkardı ve Yunanistan'ı bu kendisine ait olmayan adacıktan çekilmek zorunda bıraktı. Biz yanlış bir iş mi yaptık.

Bugünkü iktidarın politikasını izleyerek aman uzlaşma olsun diye Yunanistan'ın sahip olmadığı bir adacığı teslim mi etseydik. O sırada baktık ki Milas'ın tapusuna kayıtlı Kardak. Bunu Yunanistan'a teslim mi etseydik. Kararlı davranmasını Türkiye'nin bazıları hazmedemiyor.''

-''İKTİDARA ELEŞTİRİLERİ İKİ MİSLİNE ÇIKARACAĞIZ''

Öymen, iktidara yönelik eleştirilere devam edeceklerini ifade ederek şunları kaydetti:

''Biz böyle haksız suçlamalara karşı şerbetliyiz. Bunlar, bizim bu gibi saldırılara bakarak bu iktidara yönelik eleştirilerimizi durduracağımızı zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bu eleştirileri iki misline çıkaracağız. İktidarın bu yaptığı yanlışlıkları, kararsızlıkları, cesaretsizliği bütün Türk halkına şikayet edeceğiz.

Siz silahı bırakmayan teröristlerle müzakerelere kalkışırsanız onun tek adı vardır o da cesaretsizliktir. Türk milletine her şeyi söylersiniz 'cesaretsiz' diyemezsiniz. Türk milletinin başındakiler de cesur insan olmak zorundadır. Halkın sahip olduğu cesarete sahip değilseniz o koltukları bırakın cesur insanlar gelsin. Türk milleti böyle bir hükümeti hak etmiyor.

Adam size silahı bırakmayacağım diye ilan ediyor, siz uzlaşma yolları arıyorsunuz. Bu gerçekten utanç verici bir tablodur.

Atatürk döneminde olan olaylar dolayısıyla Atatürk'e dil uzatmaya cesaret edemediğiniz için bizi suçlamaya kalkışıyorsunuz. Biz Atatürk'ün yaptığı işi naklettik diye suçlu biz oluyoruz. Ve bize ağzına geleni söylüyor Başbakan. Cesaretiniz varsa Atatürk'ün dönemini eleştirin O dönemde sorumluluk taşıyan Celal Bayar'ı, Fevzi Çakmak'ı eleştirin.''

Bu arada Öymen, Kafkasya'nın Durumu ile ilgili yaptığı sunumda, Kafkasya'daki durumun iç açıcı olmadığını ve insanların burada ızdırap içinde olduklarını söyledi.

Kafkaslar'ın sadece bölge insanı için değil, doğal kaynakları açısından büyük devletler için de ilgi odağı olduğunu belirten Öymen, Kafkaslardaki duruma insan hakları açısından bakılması gerektiğini bildirdi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :