CHP M.Vekili C.Arıtman'a suç duyurusu

CHP M.Vekili C.Arıtman'a suç duyurusu

Türkiye'li Araplar CHP Milletvekili Canan Arıtman hakkında 'Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz' dediği için suç duyurusnda bulundular.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Canan Arıtman bir konuşmasında “Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz” demişti. Sayın Canan Arıtman’ın bu sözü yani “Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz” sözü gerek Türkiye’de yaşayan Arap etnik kökenine sahip kadınlarda gerekse Arap dünyasında büyük bir tepki ile karşılanmış ve birçok platformda bu tepkiler dile getirilmiştir.

Sayın Arıtman Arap kadınları gibi olmak istemeyebilir, zaten Arap kadınlarının da sayın Arıtman gibi olmak yönünde bir dertleri ve özentileri de yok. Ama her kes, bir başkasının yaşam tercihine saygılı olmak zorundadır.

Fakat burada asıl önemli olan Sayın Arıtman’ın Arap kadınlarını küçümseyen, aşağılayan ve sanki ucube yaratıklardan bahsedermiş gibi gösterdiği tavırdır. Bu tavır elitist, tepeden bakmacı, kendileri dışında ki herkesi aşağılayan bir anlayışın hala var olduğunu göstermesi açısından çok ilginç ve tedaviye muhtaç bir ruh halinin ifadesi olarak algılanabilir ancak.

Türkiye’de de Arap kadınları yaşamaktadır ve bu ülkenin herkesle eşit haklara sahip vatandaşlarıdır, gerektiğinde de şehit verebilmiş çocukların anneleridir. Belki Sayın Arıtman bu duyguları bilemeyebilir; çünkü yaşadığı hayatın felsefesinde kendisi gibi olmayanların; Nevzat Tandoğan’ın ifadesiyle ancak iki görevi olabilir; birincisi çiftçilik yapıp mahsul yetiştirmek diğeri de askere çağırdıklarında askere gelmek; bunun haricinde siyasetin, ekonominin ve sosyal yaşamın içerisinde olmamamız lazım. Sayın Arıtman’a kalsa sanırım küçümsediği Arap kadınlarının büyük şehirlere bile sokmamak gerekir.

Hiç kimsenin bir diğerini küçümsemek, aşağılamak gibi bir hakkı olamaz; hele Canan Arıtman’ın hiç olamaz. Bir kadın olarak hemcinslerini böylesine aşağılayan birisinin de meclis çatısı altında olması da ayrıca üzüntü vericidir.

Biz ARAPDER olarak Canan Arıtman gibi bir parlamenterin; hem de TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komiyonu Üyesi bir parlementerin  “Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz” sözünü toplumda ayrıcalıklı sınıf oluşturmak,  demokrasinin eşitlik ilkesine aykırı beyan ve çaba göstermek olarak algılıyor ve kendisi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Yüce yargının gerekeni yapacağına inanıyoruz.

Saygılar sunuyorum.

Şükrü KIRBOĞA

ARAPDER Başkanı

(TÜRKİYELİ ARAPLAR YARDIMLAŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :