CHP / MHP ve BDP'nin Ortak Kaos Planı

CHP / MHP ve BDP'nin Ortak Kaos Planı

Hukukçuların uyarılarına karşın tutuklu sanıkları aday gösteren CHP, MHP ve BDP'nin tavrı 'kaostan besleniyorlar' yorumlarını güçlendirdi. Seçim öncesinde bu isimlerin TBMM'ye giremeyeceğini bilen 3 parti bugün kaos siyasetine sarıldı.

CHP, MHP ve BDP'nin seçimlerden önce başlattığı gerilim politikası 12 Haziran sonrası krize dönüştü. Hukukçuların tüm uyarılarına rağmen Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarının tutuklu sanıklarını gerginlik çıkarmak için bile bile aday gösteren CHP, MHP ve BDP, kaosa yatırım yaptı. AK Parti'nin tabandan gelen baskılara, 'oy vermeyiz' tehditlerine rağmen sorumlu davranarak başörtülü aday göstermemesine karşın BDP, CHP ve MHP, "milletvekili dokunulmazlığı" kapsamı dışında kalan "katalog suçlardan" yargılanan sanıkları aday gösterdi. CHP ve MHP Ergenekon sanıklarını tahliye ederek davaların içini boşaltmayı amaçlarken, BDP'nin ise uzun vadede Terörist başı Öcalan'ın milletvekili yaparak tahliye etmeyi hedeflediği belirtildi. 

BİLE BİLE GERGİNLİK ÇIKARTTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, 24 Ocak'ta, "Ergenekon sanıklarının milletvekili seçilseler dahi cezaevinden çıkamayacaklarını" söylemişti. CHP'nin bir diğer hukukçu kurmayı ve Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ise 25 Ocak'ta, "Anayasa açık, kurtarmak mümkün değil. Bunu bile bile sembolik adım atalım dedik " demişti. 4 Haziran'da ise Kılıçdaroğlu "Mahkemeler, Ergenekon sanıklarının Meclis'e girmesine izin vermezse giremezler karar mahkemenin. Ceza almaları halinde istifa edecekler. Bu konuda taahhüt aldık" demişti. Kılıçdaroğlu seçime 3 gün kala bu yöndeki soruya "Evet, çıkamayabilirler. Sabih Kanadoğlu da açıklamıştı. Yargının takdirinde" şeklinde cevap vermişti.

SİLİVRİ'YE TÜNEL KAZMA GİRİŞİMİ

Balyoz davası sanığı Engin Alan'ı, tabanının tepkisine rağmen aday gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli'ye tepki gelmişti. MHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mansur Yavaş, tepkisini mektupla Bahçeli'ye iletmişti. Ayrıca, Alan'ın adaylığının Öcalan'a "kardeşim" diyen Yalçın Küçük'ün devreye girmesiyle gerçekleştiği ortaya çıkmıştı.

Başbakan Erdoğan, seçim alanlarında sık sık CHP'nin Ergenekon sanıklarını aday göstermesini "Silivri'ye tünel kazma" girişimi olarak eleştirmişti. Taraf Gazetesi yazırı Emre Uslu ise daha ilginç bir iddiada bulunarak, CHP ve MHP listelerinden milletvekili seçilen Ergenekon ve Balyoz sanıklarının serbest bırakılacağını, kararın diğer tutuklu sanıklar için emsal gösterileceği ifade etmişti. Uslu'nun, deşifre ettiği planın işlemesiyle, "Silivri boşaltılarak Ergenekon çarkı yeniden döndürülecekti. Davalara bakan mahkemeler baskı altına alınmış olacak ve örgütün Silivri'de tutulan operasyonel aklı harekete geçecek.

BDP ÖCALAN'IN TAHLİYESİ İÇİN UĞRAŞIYOR

2004-2005 yıllarına dönülecek, cinayet ve kaosun yeniden başlaması için hücrelerin canlandırılması süreci hızlandırılacak" tablo ortaya çıkacak. KCK'nın tutuklu sanıklarını vekil adayı gösteren, Öcalan'ın ısrarı ile Hatip Dicle'nin kesinleşmiş mahkumiyet kararını gizleyen BDP'nin "gizli ajandası"nda ise KCK davalarından tutuklu bulunan sanıkları tahliye etmek olduğu belirtiliyor. "KCK sanıkları tahliye edilmezse Meclis'e girmeyiz" diye yargıyı şantaj yapan BDP'lilerin 2015'te Öcalan'ı da vekil yaparak tahliye ettirmek olduğu iddia edildi.

Meclis'e girecek ama yemin yok

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'e gideceklerini ancak yemin için kararlarını henüz vermediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu Ankara'da bir kokteylde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, Balbay ve Haberal'ın durumunun hakim takdirine bağlı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ayrıca tutukluluk süresinin kısaltılması ile ilgili yasal düzenlemelerin de yapılabileceğini belirtti.'TBMM'ye gidip yemin etmeme seçeneği' ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu, 'BDP ile aynı çizgide olmamız zaten mümkün değil' dedi. Kılıçdaroğlu, 'Sayın Oktay Ekşi başkan olarak katılacak, oturumu yönetecek, yemin edecek' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu dahil CHP'lilerin yemin etmeme eğiliminde olduğu bildirildi. En yaşlı milletvekili sıfatıyla Meclis'e başkanlık yapacak Oktay Ekşi'nin yemin etmesi bekleniyor. Bu konudaki karar ise yemin töreninden önce toplanacak CHP Grubu'nda netleşecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.