CHP, ulaşım zammını yargıya götürdü

CHP, ulaşım zammını yargıya götürdü

CHP) İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metrobüs ücretlerine yaptığı zammın iptali ve yürütmenin durdurulması için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne dilekçe verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, konuyu yargıya götürmekle yetinmeyeceklerini, önümüzdeki günlerde bunu alanlarda eylemlerle protesto edeceklerini söyledi. 16 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere metrobüs bilet ücretlerine yüzde 33 oranında zam yapılmıştı.

Günde yaklaşık 700 bin yolcunun kullandığı metrobüs ücretlerine yapılan davalık oldu. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen konuyu metrobüs zammını yargıya götürdü. Yenibosna'da bulunan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne gelen Sevigen ve Tekin, zammın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle hazırladıkları dilekçeyi mahkemeye verdi. Adliye çıkışında metrobüs zammı ile ilgili bir açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, zammın çok acımasız olduğunu söyledi. Metrobüs zammının yüzde 33 gibi görünse de ek zamlarla yüzde 40'ın üzerine çıktığını belirten Tekin, "Seçim öncesi biz defalarca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borç batağında olduğunu söyledik. Yanlış yatırımlar sonucu bu borçların zam sonucu İstanbul halkına geri döneceğini ifade etmiştik. Biliyorsunuz önce su zammı geldi. İBB Başkanı Kadir Topbaş, seçim öncesi 'barajlar dolarsa su fiyatlarını indireceğim' demişti. Bırakın indirimi ciddi bir zam geldi. Bugün de İstanbul halkının en temel ihtiyacı olan ulaşımla ilgili yüzde 40 gibi bir zam değil bir zulüm gelmiştir." Dedi. Yargının konunun gereğini yapacağına inandığını aktaran Sevigen "Ama sadece yargıyla götürmekle kalmayacağız. Önümdeki günlerde yurttaşlarımızla çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ve derneklerle birlikte bunu eyleme dönüştüreceğiz. Bu sadece ulaşım zammı ile sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki günlerde çok yüksek bir doğalgaz zammı da bekleniyor. Zammı bugün yargıya götürdük. Yarında alanlarda eyleme dönüştüreceğiz." Diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de İstanbul'da ulaşım ücretlerine 6 ay içinde yüzde 55'in üzerinde zam yapıldığını söyledi. Seçim öncesinde İBB'nin büyük bir borç batağı içinde olduğunu halka anlatamadıklarını ifade eden Sevigen şöyle konuştu. "Büyük bir zam, büyük bir zulüm, büyük bir vicdansızlık devam ediyor. 6 ay önce yüzde yirmi şimdi yüzde 35 yani yüzde 55'i bulan bir zam. Bu araçlara kim biniyor? İşçiler, emekliler, öğrenciler. Bir kere binmesi yetmiyor. Bir yerden bir yere gitmek için 3-4 kere biniyor. Bütün bunlar sosyal devlet ilkesine karşı. Anayasa'nın seyahat etme ilkesine karşı. İnsanlar nasıl işyerlerine gidecekler, nasıl okullarına gidecekler.

Bu zammı geri aldırmak için buradayız." Dedi. Zammın geri alınması için İstanbul halkından da yardım isteyen Sevigen, "Bizim insanlarımız duyarsız olmuşlar. Büyük bir eylem yapacağız. İstanbul halkı buna sahip çıksın. Sessiz kalmasınlar. Boyun bükmesinler. Daha önce köprü zamlarını durdurmuştuk. İnanıyorum ki bu zamları da durduracağız" şeklinde konuştu.

Öte yandan CHP İl Başkanı Gürsel Tekin Onur Öymen'in yaptığı konuşma ile ilgili sorulara yanıtsız bıraktı. Tekin "Bugün konumuz zamlar ve İstanbul, bu konuda sorunlarınız varsa yanıtlayabilirim" diyerek diğer soruları karşılıksız bıraktı.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ'DE ZAMMIN İPTALİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU

Tüketiciler Birliği de İstanbul'da metrobüs ücretlerine yapılan zammın ipteli için yargıya gitti. Tüketciler Birliği Başkanı Nazım Kaya yaptığı açıklamada "Tüketicinin mecburiyetini kötüye kullanarak yapılan zammın iptalini istiyoruz" dedi. Açtıkları dövizlerle zammı protesto eden Tüketiciler Birliği üyeleri hazırladıkları dilekçeleri İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne verdi.

İstanbul'da metrobüs ücretlerine yapılan zamlarla birlikte normal bilet ücerti 1,5 TL'den 2 Tl'ye indirimli bilet ücreti ise 0,85 TL'den 1 TL'ye çıktı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :